06.11.2018 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ako zlikvidovať baktériovú spálu orechov?

Baktériová spála orechov (Xanthomonas arboricola pv. juglandis) bola po prvýkrát popísaná v roku 1800 (Severná Amerika). Prvý výskyt v rámci Európy (rok 1940) bol zaznamenaný v Taliansku s následným šírením aj do iných oblastí s pestovaním orecha.

Ochorenie je rozšírené aj na území Slovenskej republiky. Ako vyplýva z názvu ochorenia, hostiteľskou rastlinou je orech kráľovský (Juglans regia), ale aj iné druhy z rodu Juglans. V porovnaní s antraknózou orecha sa baktériová spála vyskytuje menej často a je aj menej škodlivá.
Baktéria na listoch vytvára hranaté mokvajúce škvrny, ktoré majú rôzne rozmery a tvary. Postupne dochádza k spájaniu vytvorených škvŕn, ktoré sú nepravidelné a tmavé. Zo stredu škvrny pletivo vypadáva a listy zostávajú dierkovité. V prípade vhodných podmienok dochádza na okraji škvŕn k tvorbe bakteriálneho slizu. Listy sú deformované, ale neopadávajú. K základným symptómom patrí černanie žilnatiny listov. Na plodoch sú škvrny spočiatku malé, hnedé a vodnaté. Postupne sa zväčšujú, sú čierne a nepravidelné. Pletivo mäkne, prepadáva sa, až postupujúca nekróza postihuje jadro. Takto napadnuté plody následne sčernajú, scvrkávajú sa a môžu predčasne opadávať. V prípade neskoršieho napadnutia jadro orechov nebýva napadnuté a postihnutý je len zelený obal.

Viac sa dočítate v článku Ing. Ivany HORVÁTHOVEJ z ÚKSÚP-u - Odboru ochrany rastlín v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 45.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down