Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) a Centrum rozvoja znalostí o potravinách, n. o., pri príležitosti Svetového dňa potravín organizujú v poradí už 6. ročník súťaže Hovorme o jedle, ktorého aktivity sa budú konať v týždni od 15. do 19. októbra. Minulý rok sa do projektu zapojilo 474 základných škôl (ZŠ). Informoval o tom Matej Korpáš zo SPPK.
Uviedol, že aj tento rok sa do súťaže môžu zapojiť všetky základné školy na území SR. Zaregistrovať sa môžu do 14. októbra. Počas týždňa Hovorme o jedle sú pre základné školy pripravené súťažno-vzdelávacia aktivita "Hovorme o jedle", výtvarná súťaž "Chutné maľovanie", literárna súťaž "Kúzlo dobrého jedla" a fotografická súťaž "Očami gurmána".
Cieľom projektu je podľa Korpáša vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí a mládeže o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu, o úlohe potravín pri ochrane zdravia a ich význame pre tvorbu a ochranu životného prostredia, regionálny rozvoj a zamestnanosť.
"Dlhodobo presadzujeme názor, že práve oblasť potravín a výživy je nedostatočne podchytená v rámci učebných osnov základného školstva. Zanedbali sme výchovu celej jednej generácie našich spotrebiteľov, čo musíme čo možno najskôr napraviť. Pozitívne vnímame, že spotrebitelia postupne čoraz viac vyhľadávajú zdravé domáce potraviny od slovenských výrobcov, ktoré sú bez spojitosti s akýmkoľvek potravinovým škandálom. Musíme však spoločnosť naučiť, prečo je prospešné kúpiť si v obchode práve slovenský jogurt. Aj takýmto spôsobom sa teda Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora snaží, aby sa deti o témach spojených so základným fungovaním ľudského tela, o význame potravín a výžive dozvedeli počas vyučovania čo najviac a najlepšie hravou, súťažnou formou," priblížil predseda SPPK Emil Macho.
Výhercovia cien budú vyhlásení na slávnostnom vyhodnotení 16. novembra v Bratislave. "Veríme, že aj 6. ročník týždňa Hovorme o jedle bude veľkým prínosom pre všetky zúčastnené deti," podčiarkol Korpáš.
Týždeň Hovorme o jedle sa realizuje pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Odbornú garanciu prevzali Úrad verejného zdravotníctva SR, Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum – Výskumný ústav potravinársky, Štátna veterinárna a potravinová správa SR, Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka, Slovenský mliekarenský zväz, Slovenský cukrovarnícky spolok, Únia hydinárov Slovenska, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre.
Všetky potrebné informácie o projekte možno nájsť na webovej stránke www.opotravinach.sk v sekcii Hovorme o jedle.
(tasr)