Aký bol uplynulý rok pre našich hydinárov?

Hydinárstvo je významnou súčasťou slovenského potravinárstva - od liahnutia kurčiat, cez chov a spracovanie hrabavej a vodnej hydiny, až po produkciu konzumných vajec. O tom, aký bol uplynulý rok pre hydinárov, sme hovorili s riaditeľom Únie hydinárov Slovenska Ing. Mgr. Danielom Molnárom.

Priblížme si najskôr situáciu v hydinárskom priemysle v roku 2024 cez aktuálne čísla o chovoch jednotlivých druhov hydiny...
„K 31. 12. 2024 bolo v SR chovaných 9 854 658 kusov hydiny. Z toho bolo 7 372 356 kurčiat (74,8 %), 2 220 709 nosníc (22,5 %), 50 723 kohútov (0,5 %), 42 husí (0,0 %), 27 257 kačíc (0,3 %) a 183 571 moriek (1,86 %). Z celkového počtu kurčiat bolo 6 075 520 určených na výkrm (61,7 %) a 1 296 836 na chov (13,2 %).
Spolu bolo k 31. 12. 2024 chovaných 119 826 dobytčích jednotiek hydiny. Len pre porovnanie, v Nitrianskom kraji sa chová 30,3 % všetkej hydiny; nasleduje Banskobystrický kraj s 19,9 %, Bratislavský kraj s 13,8 % a Košický kraj s 12,7 %. Menej ako 10 % hydiny sa chová v Trenčianskom kraji (8,9 %), Žilinskom kraji (8,1 %), Trnavskom kraji (5,4 %) a v Prešovskom kraji (0,8 %).“

 Ako obstoja tieto údaje v kontexte vývoja v posledných rokoch?       

„V období rokov 2005 až 2012 sme v sektore chovu zaznamenali postupný pokles produkcie živej hydiny v SR až o 28 %. Zlom nastal v roku 2013, odkedy sme zaznamenávali postupný rast až na úroveň 115 610 ton, ktorú chov hydiny dosiahol v roku 2018. Od roku 2018 však opätovne produkcia živej hydiny v SR zaznamenávala medziročné poklesy. Po miernom poklese v roku 2023, bol v minulom roku zaznamenaný rast produkcie v chove hydiny o 0,3 %, o 299 ton živej jatočnej hmotnosti. Produkcia živej jatočnej hydiny v roku 2024 bola podľa Štatistického úradu (ŠÚ SR) na úrovni 105 069 ton.

Pokiaľ ide o sortimentnú skladbu, vlani sa na Slovensku vychovalo 100 829 ton kurčiat, čo je medziročný rast o 1,9 %, 1 494 ton sliepok, a to je medziročný pokles o 13,8 %, 2 533 ton moriek s  medziročným poklesom až o 30 % a 213 ton kačíc, kde aj pri nízkych počtoch bol takisto pokles, a to o 5,7 %. Na produkcii živej hydiny v SR má produkcia brojlerových kurčiat podiel 96,0 %, produkcia sliepok 1,4 %, produkcia moriek 2,4 % a produkcia kačíc 0,2 %.“

Do akej miery sa počty zvierat v chovoch prejavili v spracovateľských podnikoch, odkiaľ mäso putuje do obchodnej siete?
„Výroba hydinového mäsa na slovenských bitúnkoch zaznamenala v období rokov 2006 až 2014 postupný pokles až o 46 %. Objem produkcie hydinového mäsa poklesol v tomto období o 43 323 ton. V roku 2015 prišlo k zastaveniu úpadku odvetvia, a od tohto roku produkcia hydinového mäsa v SR postupne mierne rástla a v posledných 3 rokoch sa drží na približne rovnakej úrovni. V roku 2024 sa na hydinových bitúnkoch v SR vyprodukovalo 80 211 ton hydinového mäsa, čo predstavuje mierny medziročný rast o 3,7 %, o 2,9 tony.

Na hydinových bitúnkoch v SR sa v roku 2024 zabilo 46,1 miliónov kurčiat, z ktorých sa vyrobilo 78 173 ton kuracieho mäsa, z 212 272 moriek sa vyprodukovalo 1 983 ton morčacieho mäsa, z 28 716 sliepok okolo 26 ton slepačieho mäsa a z 13 523 kačíc asi 30 ton kačacieho mäsa. Tu je nutné uviesť, že z roka na rok rastie v obchodných reťazcoch podiel privátnych značiek na celkovom objeme predaja. Vlani bolo z vyprodukovaného kuracieho mäsa 36 754 ton vyrobených pre privátne značky obchodných reťazcov, čo predstavuje 47 % slovenskej produkcie kuracieho mäsa. Medziročne tak prišlo k nárastu produkcie pre privátne značky o 31 %, čo je o 8 641 ton. Z kuracích dielov pre privátne značky bolo 18 664 ton kuracích rezňov, 6 274 ton kuracích stehien a 1 369 ton kuracích krídel.

Celý rozhovor je uverejnený v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 23.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down