Američania sa môžu tento rok tešiť na bohato prestreté stoly na Deň vďakyvzdania. Trh je totiž zaplavený morkami po nedávnom "produkčnom boome". Ak sa k tomu pridá stagnujúci dopyt v USA, výsledkom je pokles ich cien.
Podľa prieskumu americkej federácie farmárov budú morky tento rok o 1,6 % lacnejšie ako vlani a celkové náklady na hostinu by mali byť najnižšie od roku 2013.
Dopyt po morkách sa v 80. rokoch minulého storočia takmer zdvojnásobil, pretože Američania začali uprednostňovať zdravšie potraviny s nižším obsahom tuku. Odvtedy je spotreba morčacieho mäsa na obyvateľa v USA pomerne stabilná.
Produkcia moriek v USA pritom v uplynulých dvoch rokoch rástla rýchlejšie ako dopyt. Zatiaľ čo v roku 2015 si najhoršia epidémia vtáčej chrípky v Spojených štátoch vyžiadala likvidáciu miliónov operencov, odvtedy sa už situácia zlepšila a epidémia zoslabla.
Na trhu s hydinovým mäsom došlo tiež k zmenám a v súčasnosti ponuka vysoko prevyšuje dopyt. Americkí spotrebitelia by tak nemali mať žiadny problém zohnať tento rok na sviatky morku, domnieva sa federácia farmárov.
Náklady na "produkciu" morčacieho sa v tomto roku držali pod priemerom a sú "mimoriadne nízke" aj pred Dňom vďakyvzdania, keď ceny moriek zvyčajne vrcholia, uviedlo ministerstvo poľnohospodárstva USA.
Podľa prieskumu približne 88 % Američanov servíruje na Deň vďakyvzdania pečenú morku. To v minulom roku predstavovalo 334.000 metrických ton morčacieho mäsa, čo je zhruba desatina ročnej produkcie.
(tasr)