21.11.2017 | 02:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Americký trh je zaplavený morkami, ceny klesajú

Američania sa môžu tento rok tešiť na bohato prestreté stoly na Deň vďakyvzdania. Trh je totiž zaplavený morkami po nedávnom "produkčnom boome". Ak sa k tomu pridá stagnujúci dopyt v USA, výsledkom je pokles ich cien.

Podľa prieskumu americkej federácie farmárov budú morky tento rok o 1,6 % lacnejšie ako vlani a celkové náklady na hostinu by mali byť najnižšie od roku 2013.
Dopyt po morkách sa v 80. rokoch minulého storočia takmer zdvojnásobil, pretože Američania začali uprednostňovať zdravšie potraviny s nižším obsahom tuku. Odvtedy je spotreba morčacieho mäsa na obyvateľa v USA pomerne stabilná.
Produkcia moriek v USA pritom v uplynulých dvoch rokoch rástla rýchlejšie ako dopyt. Zatiaľ čo v roku 2015 si najhoršia epidémia vtáčej chrípky v Spojených štátoch vyžiadala likvidáciu miliónov operencov, odvtedy sa už situácia zlepšila a epidémia zoslabla.
Na trhu s hydinovým mäsom došlo tiež k zmenám a v súčasnosti ponuka vysoko prevyšuje dopyt. Americkí spotrebitelia by tak nemali mať žiadny problém zohnať tento rok na sviatky morku, domnieva sa federácia farmárov.
Náklady na "produkciu" morčacieho sa v tomto roku držali pod priemerom a sú "mimoriadne nízke" aj pred Dňom vďakyvzdania, keď ceny moriek zvyčajne vrcholia, uviedlo ministerstvo poľnohospodárstva USA.
Podľa prieskumu približne 88 % Američanov servíruje na Deň vďakyvzdania pečenú morku. To v minulom roku predstavovalo 334.000 metrických ton morčacieho mäsa, čo je zhruba desatina ročnej produkcie.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down