V telesných bielkovinách je 22 aminokyselín a všetky sú pre organizmus nevyhnutné.
Prežúvavcom, až do určitej výšky úžitkovosti, môže bakteriálna populácia predžalúdka z amoniaku uvoľneného z dusíkatých látok krmiva vytvoriť dostatočné množstvo všetkých aminokyselín.
Neprežúvavé zvieratá sú naopak na kvalitu dusíkatých živín krmiva veľmi náročné. Z esenciálnych aminokyselín nemôžu lyzín a threonín vytvárať vôbec, pretože nemajú pre ich syntézu potrebné transaminázy. Ďalšími pre organizmus nevyhnutnými aminokyselinami, ktoré síce môžu byť v tele syntetizované, ale nie v dostačujúcom množstve, sú tryptofán, histidín, fenylalanín, leucín, izoleucín, metionín, valín a arginín.
Viac sa o tejto problematike od prof. Ing. Jiřího Zelenku, CSc. dočítate v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 1 - 2.