08.01.2014 | 02:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Aminokyseliny vo výžive neprežúvavcov

V telesných bielkovinách je 22 aminokyselín a všetky sú pre organizmus nevyhnutné.

Prežúvavcom, až do určitej výšky úžitkovosti, môže bakteriálna populácia predžalúdka z amoniaku uvoľneného z dusíkatých látok krmiva vytvoriť dostatočné množstvo všetkých aminokyselín.
Neprežúvavé zvieratá sú naopak na kvalitu dusíkatých živín krmiva veľmi náročné. Z esenciálnych aminokyselín nemôžu lyzín a threonín vytvárať vôbec, pretože nemajú pre ich syntézu potrebné transaminázy. Ďalšími pre organizmus nevyhnutnými aminokyselinami, ktoré síce môžu byť v tele syntetizované, ale nie v dostačujúcom množstve, sú tryptofán, histidín, fenylalanín, leucín, izoleucín, metionín, valín a arginín.
Viac sa o tejto problematike od prof. Ing. Jiřího Zelenku,  CSc. dočítate v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 1 - 2.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down