Prosciutto di Parma, parmská šunka, je pravdepodobne najznámejším bravčovým produktom v Taliansku. Chov ošípaných v krajine je atypický a výrazne sa zameriava na ťažké plemená ošípaných. Má jedinečný charakter a tradíciu, ale jeho produkcia tiež závisí od dovozu bravčového mäsa.
V Taliansku sa chová zhruba 8,7 miliónov ošípaných, z toho asi 700-tisíc prasníc. V krajine je asi 4-tisíc fariem, pričom priemerná farma má 700 až 1 200 prasníc alebo 2- až 8-tisíc vykrmovaných prasiat. Prevažná väčšina ošípaných sa tam chová pre parmskú šunku, a to hlavne na severe krajiny (4,4 miliónov v regióne Lombardia a 1,1 miliónov v regióne Emilia-Romagna). Približne 50 % chovov prasiat funguje prostredníctvom integrácií, ktoré sa rozrastajú, v dôsledku čoho počet prasiat zostáva stabilný.
Ročne sa vyrobí 40 miliónov šuniek. Miera sebestačnosti je však iba 62 %; z miestnej ponuky sa vyrobí 1,3 miliónov ton mäsa a takmer ďalší milión ton bravčoviny sa musí doviezť. Tento dovoz sa spracováva hlavne na výrobky zo surovej šunky. Vyváža sa zanedbateľné množstvo mäsa a priemerná spotreba bravčového mäsa na osobu a rok činí v Taliansku 38 kg.
Viac sa dočítate v príspevku Ing. Jaroslava Smitala, Ph.D. v odbornom týždenníku Roľnícke noviny.