17.03.2025 | 12:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Benefity kukurice nielen pre hovädzí dobytok

Kukurica svoju vhodnosť vo výžive človeka i hospodárskych zvierat potvrdila už veľakrát. V mnohých oblastiach sveta patrí k najbežnejším a ľahko dosiahnuteľným zdrojom živín a energie - či už ako potravina, krmivo alebo surovina na priemyselné spracovanie.

Kukurica poskytuje dobytku hodnotnú výživu, ale často aj pomáha udržiavať náklady na chov a produkciu hovädzieho mäsa v prijateľných medziach. Pri čisto pastevnom výkrme trvá mladým volom alebo jaloviciam podstatne dlhšie, kým dosiahnu jatočnú hmotnosť. Tento čas navyše predstavuje pre chovateľa ďalšie náklady, ale zvyšuje aj nároky na priestor a nezriedka limituje počet chovaných jedincov. To všetko sa musí premietnuť do ceny výsledného produktu. Aj keď toto tzv. grass-fed hovädzie mäso - pochádzajúce z dobytka živeného výhradne pastvou, má svoju skupinu spotrebiteľov, ktorí sú ochotní jeho vyššiu cenu zaplatiť, tak väčšina chovateľov sa snaží proces odchovu a výkrmu urýchliť. Chovatelia (väčšinou v spolupráci s výživármi) vytvárajú rôzne receptúry kŕmnych zmesí (KZ) pre odchov a výkrm dobytka, ktoré obsahujú vhodné pomery kvalitných, dostupných a cenovo výhodných surovín. Tým znižujú náklady a čiastočne aj koncovú cenu, preto najmä v záverečnej fáze výkrmu využívajú koncentrovanú KZ, ktorá obsahuje i pomerne vysoký podiel zrna kukurice.

Efektívna plodina i krmivo

Vo výžive dojeného i mäsového dobytka bývajú využívané rôzne krmivá, pričom predné priečky patria kukurici, ktorá je chutným a bohatým zdrojom živín, energie a ďalších dôležitých látok. Dobytok a ďalšie prežúvavce dokážu vďaka svojmu tráviacemu ústrojenstvu ľahko rozložiť komplexné sacharidy, ktoré sú v kukurici obsiahnuté, a extrahovať z nej dôležité živiny. Ich sliny obsahujú enzýmy, ktoré pomáhajú s ich trávením a využitím všetkých nutričných výhod.
Suché kukuričné zrná zvládne dobytok tráviť lepšie v drvenej forme, ale v prípade čerstvých zŕn si jeho tráviaci trakt dokáže poradiť aj s celými. Preto niektorí chovatelia po zbere kukurice vypúšťajú dobytok na pole a ten ho spoľahlivo „uprace“ od všetkých palíc, ktoré pri zbere padli, kam nemali. Šupky obaľujúce palice sú výborným zdrojom vlákniny. Relatívne nízky obsah energie umožňuje ich zaradenie do kŕmnych dávok (KD) napríklad kráv stojacich na sucho. Okrem toho, dobytok s obľubou konzumuje aj čerstvé steblá kukurice, ktoré sú ďalším výborným zdrojom vlákniny. Na druhej strane, suché rastliny kukurice môžu poslúžiť ako vynikajúci podstielkový materiál a následne aj ako organické hnojivo. Pôde prospievajú i zvyšky rastlín, ktoré zostanú na poli - zachytávajú sneh a prispievajú tak k vyššej vlhkosti pôdy a koreňmi znižujú eróziu. Preto sa pri pestovaní kukurice často využívajú bezorebné postupy. Kukurica patrí k efektívnym plodinám, ktoré poľnohospodári môžu v rozličných podmienkach pomerne ľahko pestovať.

Rôzne formy vo výžive

Zatiaľ čo v Európe sa s kukuricou v KD stretávame skôr pri dojenom dobytku vo forme siláže, tak v Amerike ide navyše o cenovo dostupné jadrové krmivo, ktoré sa využíva na podporu zodpovedajúceho vývinu chovaných zvierat a najmä intenzívneho rastu dobytka vo výkrme. K veľkým výhodám kukurice patrí, že dobytok a ďalšie prežúvavce môžu konzumovať všetky jej časti, včítane čerstvých stoniek po zbere, zŕn v rôznej úprave, ale tiež vedľajších produktov po priemyselnom spracovaní.
Bežným konzervovaným objemovým krmivom pre dobytok je kukuričná siláž.

Viac sa dočítate v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 12.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down