Následky pandémie koronavírusu na sektor vinohradníctva a vinárstva, ale i vynikajúca kvalita vyrobených slovenských vín – aj taký bol rok 2021 z pohľadu slovenských vinohradníkov a vinárov.
Aj v tomto roku tak dokázali svoju profesionalitu, nasadenie a potvrdili fakt, že slovenské vína sú dlhodobo uznávané pre svoju výnimočnosť nielen doma, ale aj v zahraničí. Naši spotrebitelia sa tak môžu tešiť na excelentné slovenské vína z úrody 2021.
Vinohradníkom a vinárom tento rok príroda nadelila kvalitou nadpriemernú úrodu, ktorú naši pestovatelia a vinári označujú ako jednu z najlepších za ostatných desať rokov. Očakávame preto excelentný ročník pre biele, červené, ružové a aj tokajské vína. Prispel k tomu vývoj vegetácie. Neskorší nástup pučania viniča spôsobený dlhšou zimou uchránil vinič pred jarnými mrazmi, ktoré postihli južnú Európu. Tohtoročný nedostatok zrážok síce zredukoval výnosy, ale ako keby skoncentroval kvalitu. Teplé dni počas leta prispeli k správnemu vyzrievaniu hrozna, chladné noci zasa pomohli udržať kyseliny.
„Dlhá a príjemná jeseň, ktorá umožnila nechať vyzrieť hrozno do úplnej zrelosti, pomohla k výbornému zberu bielych aj modrých odrôd. Tlak múčnatky znalí vinohradníci ustáli, a tak sa na jeseň oberalo zdravé a úplne vyzreté hrozno. Výnimočný ročník potvrdzujú aj prvé mladé vína, ktoré sú svieže, iskrivé a predsa krásne zrelé a harmonické“, hodnotí výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Jaroslava Kaňuchová Pátková (zväz je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory).
V roku 2021 museli vinári bojovať s covidom a následkami zatvorených prevádzok. Pre tých, ktorí predávajú prostredníctvom segmentu HORECA alebo vlastných podujatí či festivalov, boli podmienky veľmi dramatické. Ostali im vysoké zásoby vína. Zatváranie prevádzok a obmedzenie hromadných podujatí zastihuje vinárov v tom najhoršom období - pred Vianocami, kedy vinári získavajú až 40 % celoročných tržieb. Doterajšie škody spôsobené pandémiou vinári vyčíslili na 43 miliónov eur. Účet ešte nie je konečný.
„Aj pri zatvorení prevádzok pritom vinári majú plné náklady na zabezpečenie výroby - zamestnanci totiž neostávajú doma, musia stále chodiť do práce a uskutočňovať napríklad rez viniča, stáčanie vína, fľašovanie. Náklady firmám pritom rastú so zvyšovaním požiadaviek na dezinfekciu, bezpečnosť a hygienu prevádzky a zamestnancov, výpadky zamestnancov z dôvodu ochorení. Zásoby nepredaného vína rastú a, bohužiaľ, nie všetko víno s časom získava na kvalite a hodnote“, dodáva Jaroslava Kaňuchová Pátková.
Práve z tohto dôvodu považujú naši vinári a vinohradníci za najväčšiu výzvu pre rok 2022 spamätanie sa zo zatvorenia predajní, zrušených degustácií a nahromadených vysokých zásob vína. Cieľom je predať všetko víno, ale za primeranú cenu, nie pod výrobné náklady. Samozrejme cieľom je aj pokračovať vo zvyšovaní osvety o kvalite a originalite slovenských vín.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK