V západnej Európe, Amerike i Južnej Afrike sa bežné populácie múch účinne regulujú prostredníctvom biologickej ochrany. Tato metóda, ako sme uviedli i v predošlom čísle Roľníckych novín, je šetrná voči chovaným zvieratám, pracovníkom farmy a k životnému prostrediu. Navyše, nehrozí zníženie účinnosti v podobe vzniku rezistencie, ako je tomu v prípade mnohých chemických látok.
V chovoch hospodárskych zvierat sa najčastejšie vyskytujú dva druhy obťažujúcich múch. Je to mucha domáca (Musca domestica) a bodavka stajňová (Stomoxys calcitrans). Ak sa tieto muchy premnožia, majú negatívny vplyv na chované hospodárske zvieratá. Priamymi stratami, vyvolanými bodaním, rušením pri kŕmení a odpočinku či pri iných bežných aktivitách hovädzieho dobytka sa zaoberali napríklad vedci na Floride. Odhadujú, že muchy spôsobujú stratu až 36 miliónov dolárov ročne. Tieto straty sa nevzťahujú len na dojnice, ale vždy bývajú postihnuté i ostatné kategórie zvierat. Už pri zamorení 200 múch na jedno odchovávané zviera môže nastať zníženie hmotnosti o 15 kg, oproti stavu v nezamorených stajniach. Významné sú i ďalšie problémy, ako sú prenos chorôb u teliat, znížená pohoda zvierat (welfare) a nižšia intenzita rastu u rastúcich kategórií hovädzieho dobytka.
Cieľom biologickej ochrany je zastaviť muchy ešte pred tým, než dôjde k ich premnoženiu. Preto je vhodné prvé aplikácie biologickej ochrany začať už koncom apríla alebo v priebehu mája. Miera účinnosti biologickej ochrany závisí od správneho nastavenia dávkovania a následných pravidelných aplikácií. Ďalším faktorom, ktorý môže výrazne napomôcť úspešnej regulácii múch, sú doplnkové preventívne opatrenia, ktoré spočívajú v odstraňovaní možných liahnísk múch. Princíp biologickej metódy spočíva v likvidácii či obmezení rastu a vývinu škodlivých druhov za pomoci iných organizmov. Ide o metódu, ktorá je historicky takmer rovnako stará ako starobylé ľudské civikizácie. Je zdokumentované, že starí Egypťania využívali pred 4 000 rokmi vo svojich skladoch potravín mačky ako účinné regulátory škodlivých hlodavcov.
Viac sa dočítate v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 22.