16.01.2017 | 03:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Čas „zberu“ vrúbľov na predjarné štepenie

Zima je obdobím, kedy sa zberajú vrúble potrebné na predjarné štepenie ovocných stromov a viniča.

Odrezáva sa primerane rovné, stredne hrubé (približne 5 - 8 mm) dobre vyzreté jednoročné drevo zo zdravých stromov a krov. V prípade potreby sa z narezaných vrúbľov odstraňujú listy a nevyzretá vrcholová časť.  Vrúble sa nesmú odoberať z jalových výhonkov (vlkov). Dôležité je, aby mali dobre vyvinuté rastové púčiky (nie kvetné). Výber najvhodnejších jedincov sa vykonáva počas vegetácie, pričom sa vyberajú tie, ktoré sa vyznačujú najvyššou kvalitou a rodivosťou a zároveň sú aj najodolnejšie proti väčšine škodlivých organizmov a škodlivých činiteľov. Tento výber najvhodnejších jedincov na rozmnožovanie sa nazýva selekcia, ktorá je nevyhnutná pre čo najúspešnejšie vegetatívne rozmnožovanie. V podnikateľskej praxi je podmienkou na uznanie východiskového materiálu, teda materských stromov, selektovaných vinohradov a podobne.
V žiadnom prípade sa nesmú na množenie použiť jedince čo i len podozrivé z napadnutia chorobami alebo škodcami, ktoré sa rozširujú vrúbľovaním, teda najmä napadnuté vírusovými a bakteriálnymi ochoreniami, ale aj také, ktoré sú málo odolné proti škodlivým činiteľom, napr. proti mrazu, suchu a pod. Pre zber vrúbľov je najvhodnejšie obdobie primeraných mrazov. Prvé dni zberu vrúbľov by nemali byť skôr než teplota klesne aspoň na –7 °C. V našich podmienkach niekedy teplota neklesne na túto hranicu pomerne dlho, takže potom treba využiť dátumové ohraničenie, ktoré možno stanoviť od polovice decembra do polovice februára. V žiadnom prípade však nemožno začať skôr, kým nie sú aspoň slabé mrazy, a naopak zasa skončiť v čase, kedy už zvýšené teploty spôsobili prebudenie rastlín. Aj slabo, takmer neviditeľne narašené púčiky počas zberu vrúbľov totiž spôsobujú výrazne nižšiu ujateľnosť pri štepení. Nevhodné je, samozrejme, aj obdobie s veľmi nízkymi teplotami pod -10 °C alebo dni s námrazou, inoväťou či dokonca poľadovicou. Preto treba využiť súčasné vhodné počasie na túto činnosť.

Ing. STANISLAV BAROK, ÚKSÚP - OOR

 

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down