Náklady Američanov na prípravu obľúbených hamburgerov dosiahli pred oslavami Dňa nezávislosti trojročné minimum. Vďaka nárastu dodávateľov sú maloobchodné ceny hovädzieho mäsa v USA dostatočne nízke na to, aby mohli konkurovať bravčovému mäsu a hydine.
Dnešný 4. júl je pritom "Dňom grilovania" v USA, až 87 % respondentov v prieskume spoločnosti Weber-Stephens Products uviedlo, že sa dnes chystá grilovať.
Američania vlani za dva týždne do 4. júla minuli 803 miliónov USD (706,31 milióna eur) za hovädzie mäso, najpopulárnejší druh mäsa počas osláv Dňa nezávislosti.
Produkcia hovädzieho v USA stúpa už druhý rok po sebe. A zatiaľ čo veľkoobchodné ceny aj tento rok podliehali výkyvom, maloobchodné ceny hovädzieho mäsa v obchodoch s potravinami sa držia blízko najnižšej úrovne od 2014.
Väčšie dodávky sa "veľkou mierou" podpísali pod ceny hovädzieho mäsa, skonštatoval David Anderson, ekonóm z Texas A&M University.
Ministerstvo poľnohospodárstva USA odhaduje, že produkcia hovädzieho mäsa v krajine tento rok vzrastie o 4 % na najvyššiu úroveň od roku 2010. Krmivo pre dobytok je totiž aj naďalej lacné, pričom ceny kukurice klesali štyri roky po sebe (do roku 2016). Aj produkcia bravčového a hydiny by tak podľa ministerstva mohla dosiahnuť tento rok nové rekordy.
Vyššia produkcia pomáha udržiavať nízke ceny hovädzieho mäsa v obchodoch s potravinami. A stúpa aj dopyt po exporte hovädzieho z USA. Za štyri mesiace do konca apríla sa jeho vývoz zvýšil o 20 % oproti predchádzajúcemu roku, podľa údajov americkej federácie pre export mäsa. Tento rast by mohol pokračovať, keďže Čína zrušila zákaz z roku 2003 na dovoz hovädzieho z USA a obnovila jeho import.
(tasr)