20.03.2017 | 08:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Česko začína smerovať k sebestačnosti v pestovaní paradajok

Medzi Velkými Němčicami a Hustopečami rýchlo rastie strešná konštrukcia. Obrovský skleník tu už o pár mesiacov bude mať rozlohu 4,6 hektára. Stavba za takmer 200 miliónov Kč (7,40 milióna eur) prispeje k zámeru, že sa Česko časom stane sebestačné v pestovaní paradajok.

Najobľúbenejšia zelenina českých spotrebiteľov sa bude pestovať hydropónovou technológiou. Zdeněk Huták, riaditeľ spoločnosti Agro Maryša, ktorej stavba patrí, uviedol, že hydropónia je najčistejším spôsobom, ako dopestovať obľúbené plody. V pôde môžu zostať rozličné prvky a chemické látky, o ktorých sa nič nevie. A všeličo môže priniesť aj dažďová voda. V skleníku je všetko bezpečnejšie. Výživu, ktorú v danej chvíli budú rastliny potrebovať, zabezpečí počítač.
Skleník, v ktorom bude pracovať 50 zamestnancov, bude dostávať teplo z bioplynovej stanice. Kvety rastlín budú opeľovať čmeliaky, ktorých činnosť sa bude riadiť wifi prijímačom.
Vďaka všetkým moderným opatreniam budú rastliny prinášať plody deväť mesiacov v roku. Potom sa pestovanie paradajok ukončí a zamestnanci skleník vyčistia. Po dvojmesačnej technickej prestávke sa znovu začne cyklus sadenia a potom aj zberu úrody.
K českým spotrebiteľom sa dostanú paradajky podstatne rýchlejšie ako zo Španielska či Maroka. Niekedy sú na ceste do strednej Európy aj dva týždne.
Predseda Zeleninárskej únie Čiech a Moravy Jaroslav Zeman v tejto súvislosti podotkol: „Keď sa vozia cez polovicu Európy, je samozrejmé, že ich nemôžu zberať zrelé“.
Česko zatiaľ dováža až 90 % paradajok. Na uspokojenie dopytu po nich z vlastnej produkcie potrebujú Čechy a Morava 250 až 300 hektárov skleníkov. Niektoré sa už stavajú a ministerstvo pôdohospodárstva bude stavbu ďalších podporovať.
Portál iDNES v tejto súvislosti uviedol: „To už dosiahli napríklad Slováci, ktorí vďaka niekoľkým desiatkam hektárov skleníkov na juhu krajiny zásobujú celú republiku paradajkami z vlastnej produkcie. A využívajú pritom teplo z termálnych zdrojov“.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down