Jedinou možnosťou slovenských vinárov a vinohradníkov, ako uspieť v konzervatívnych vodách vinárskeho trhu, je zamerať sa na kvalitu. Cestou výroby kvalitných odrodových vín sa vydalo aj VVD – Vinohradnícko vinárske družstvo, podnik s dlhoročnou tradíciou a rokmi budovaným menom. Dvory nad Žitavou, kde podnik hospodári patrí do Južnoslovenskej, teda najteplejšej a najslnečnejšej vinohradníckej oblasti Slovenska, kde jedinečnosť lokality utvára a ovplyvňuje miestny charakter vín. Za zmienku stojí výroba vín s označením ÉÓS, ktorých výsledná kvalita je daná aj vynikajúcou polohou vinohradov.
Cesta na Viničný vrch, ako miestny polohu družstva nazývajú, je z jednej strany lemovaná ovocným sadom a zo strany druhej bohatou výsadbou viniča, kam až oko dovidí. Bodaj by nie, veď 145 hektárov rodiacich vinohradov podľa Ing. Jozefa Tótha, predsedu družstva predstavuje rozlohu menšej dediny. Práve s predsedom a s Ing. Martinom Benkovičom, vedúcim obchodu a marketingu sme sa v modernej a dnes už zrekonštruovanej vínnej pivnici, ktorá si ešte pamätá časy drevených sudov, v ktorej každý rok dozrievajú nové a nové vínka, porozprávali o minulosti, súčasnosti a aj budúcnosti pivničného hospodárstva.
Celý článok si môžete prečítať v najbližšom vydaní Roľníckych novín.