Cestou ku kvalitnému hromadnému a školskému stravovaniu je kontrolovaná kvalita vstupných surovín a vedecky zdôvodnené receptúry a výživové dávky pre jednotlivé vekové kategórie. Uviedlo to Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v materiáli Zásady pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných surovín pre hromadné stravovanie.
Materiál agrorezort pripravil v súvislosti s uznesením vlády SR z 15. októbra 2014, ktoré ukladá ministrom "prijať kroky v rámci nimi riadených rezortov, aby inštitúcie podliehajúce ich riadeniu nakupovali slovenské poľnohospodárske výroby a potraviny v rámci svojho stravovania, a to pri rešpektovaní platnej legislatívy a pravidiel hospodárskej súťaže".
Pri zabezpečovaní surovín pre hromadné stravovanie je podľa MPRV nevyhnutné potraviny nakupovať v najvyššej kvalite, s vysledovateľnosťou pôvodu, zohľadňovať ich sezónnosť, preferovať potravinárske produkty regionálnych výrobcov a zachovávať ich vlastnosti tak, aby zabezpečovali výživové potreby stravníkov.
"Nakoľko priame uprednostňovanie slovenských výrobcov nie je v zmysle platnej legislatívy možné, riešenie sa hľadalo vo forme návrhu minimálnych požiadaviek na kvalitu a ďalších parametrov surovín a potravín pre potreby hromadného stravovania," zdôraznil v materiáli poľnohospodársky rezort.
Z dôvodu zachovania čerstvosti je však podľa ministerstva pôdohospodárstva vhodné skrátiť odbytový reťazec, eliminovať poškodenie potravín alebo surovín spôsobené dlhotrvajúcim dovozom, v ideálnom prípade odoberať suroviny a potraviny priamo od evidovaných výrobcov a predajcov podľa príslušnej legislatívy Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR.
Materiál bol predmetom skráteného medzirezortného konania, pretože situácia v obstarávaní potravín, najmä v prípade školského stravovania, si podľa agrorezortu vyžaduje neodkladné riešenie.
(tasr)