10.10.2024 | 09:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Chov kôz a prínos kozieho mlieka pre zdravie

Naše Slovensko je krásna krajina s vynikajúcimi prírodnými podmienkami a s bohatými tradíciami v poľnohospodárskej výrobe. Práve vďaka tomu sa u nás dlhé stáročia dorobili všetky základné potraviny a bola rozšírená i živočíšna výroba. Popri chove dobytka a oviec, dôležitú úlohu malo a stále má aj chov kôz a kozie mliekarstvo.

Kozy boli u nás považované za „kravy chudobných“, pričom mnohí sme boli vychovávaní práve na kozom mlieku. Zdravotné prednosti kozieho mlieka sú známe už veľmi dlho, no v posledných rokoch a s úpadkom poľnohospodárstva už na to zabúdame. Za ostatné roky sa u nás podstatne znížila nielen výroba, ale i spotreba našich zdravých potravín, najmä mliečnych výrobkov. Z tohto dôvodu sme nútení dovážať prevažnú časť potravín zo zahraničia.
Kozie mliekarstvo a zvlášť kozie mliečne výrobky možno zaradiť medzi naše zdravé tradičné potraviny a špeciality s liečivými účinkami. Kozie hospodárstva si v zahraničí a postupne aj u nás presadzujú svoje mliečne i syrárske špeciality. Týmto významne napomáhajú rozvoju vidieka, regionálnej agroturistiky a hlavne napomáhajú zabezpečovať výrobky s vynikajúcimi zdravotnými účinkami. O zložení a zdravotnom prínose kozieho mlieka sa už veľa popísalo, preto cieľom tohto príspevku je pripomenúť si najmä prínos kozieho mlieka pre naše zdravie.

Zloženie kozieho mlieka

Zloženie kozieho mlieka je v obsahu základných zložiek, a to bielkovín, tuku, sacharidov a popolovín veľmi podobné mlieku kravskému. V zložení kozieho mlieka sú však značné rozdiely medzi plemenami i individuálnymi zvieratami. Výrazný vplyv má aj výživa, technika chovu a rozdiely v zložení mlieka sú aj v priebehu laktácie.
Kozie mlieko má oproti kravskému mlieku mnohé výživové prednosti, ktoré sa prejavujú aj v kozích mliečnych výrobkoch a v zdravotných účinkoch. Preukazné rozdiely medzi kozím a kravským mliekom a tým aj v zložení syrov, sú najmä v zložení a štruktúre tuku.

Celý článok Ing. KAROLA HERIANA, CSc. (emeritného pracovníka Výskumného ústavu mliekarenského, Žilina) je uverejnený v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 40.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down