Španielsko je krajinou s významnou poľnohospodárskou produkciou.
Aj v súvislosti s predsedníctvom tejto krajiny v EÚ v druhej polovici roika 2023 usporiadala Európska komisia, konkrétne Generálne riaditeľstvo pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka cestu pre poľnohospodárskych novinárov - členov siete AgPress.eu do španielskeho regiónu Aragónsko.
Jednou z návštev v rámci programu bola ovocinárska farma v oblasti Calanda, ktorá sa nachádza asi 130 km od aragónskej metropoly – Zaragozy. Finca Torre Castiel, zameraná na produkciu broskýň typických a preslávených najmä v rámci Španielska je relatívne nová rodinná farma, ktorá využíva dobré environmentálne a ekonomické postupy. Založili ju v roku 2016 Gregoria Escuin a jej manžel na pozemkoch, ktoré kúpili v roku 2014. S prácou pomáhajú aj dvaja synovia. Jeden z nich je budúci agronóm, preto je budúcnosť tejto mimoriadne zaujímavej farmy zabezpečená.
Keď prídete na farmu, teda do broskyňového sadu, ako prvé vás všade na zemi pod stromami takto koncom sezóny zberu zaujmú akoby desiatové papierové vrecká na zemi. Najprv si pomyslíte – aký neporiadok, hádam si brigádnici po sebe neupratali? Muselo by ich tam byť však naozaj veľa, aby po nich zostalo toľko vreciek. Neskôr si však všimnete, že tie vrecká sú ešte kde – tu aj na stromoch. Vysvetlenie dostáva skupina novinárov z celej EÚ veľmi rýchlo. Tie papierové vrecká sú práve tajomstvom, prečo sú broskyne z tohto regiónu – teda „Melocotón de Calanda“, vyhľadávané a cenené v celom Španielsku. Región Calanda je nositeľom európskej značky Chránené zemepisné označenie (CHZO) kvôli zvláštnemu postupu pri pestovaní tohto ovocia.
Broskyne z vrecka
Melocotón de Calanda sa v regióne pestujú od roku 1950. Sú veľké, mäsité, tvrdé, smotanovožltej až slamovožltej farby, jednotnej veľkosti, bez rezíduí pesticídov, so sladkou chuťou a intenzívnou arómou, vďaka ktorej sú neodolateľné. Okrem geografického prostredia dáva broskyni výnimočné vlastnosti aj špecifický systém pestovania. Koncom apríla dochádza k prebierke plodov, medzi jednotlivými kusmi sa necháva priestor najmenej 20 cm, aby plody narástli čo najväčšie. Každý plod je počas mája až júna dôkladne zabalený a až do zberu chránený priesvitným a priedušným voskovaným papierovým vreckom. Balenie plodov sa vykonáva ručne tradičným spôsobom a jeho účelom je chrániť ovocie pred bodnutím hmyzom. V tejto oblasti je stredomorské podnebie a v lete je tu rozšírená "stredomorská ovocná muška" - vrtivka ovocná (Ceratitis capitata), ktorá poškodzuje plody. Vrecko prepúšťa slnečné svetlo, ale nie vodu, prach alebo iné externé vplyvy. Zároveň nie je potrebných toľko chemických postrekov proti škodcom. Týmto spôsobom sa získa broskyňa výnimočných vlastností. Mikroklíma vytvorená vo vnútri vrecka podporuje tvorbu cukrov a dodáva ovociu mimoriadne pevnú dužinu.
Mucho trabajo
Zber broskýň sa tu začína v júli, keď majú plody správnu farbu a veľkosť. „Všetky stromy musíme obísť 4-5 krát, aby sa zbierali len plody, ktoré sú v perfektnej zrelosti. Je to veľmi náročné na prácu,“ vysvetľuje Gregoria Escuin. Staršia pani - zamestnankyňa farmy aj bez znalosti angličtiny názorne ukazuje, ako majú pracovníci na páse priviazané vrecká, do ktorých opatrne vkladajú zozbierané plody, ktoré uznajú za dostatočne zrelé. Nakoniec rozhodí rukami a povie: „Mucho trabajo!“ Tomu rozumieme všetci – veľa práce. Samozrejme ručnej práce, na ktorú ani tu nie je dosť ľudí a nie je o ňu záujem. Okrem toho je región Aragónsko známy tým, že sa najmä vidiek silne vyľudňuje a mladí ľudia odchádzajú do miest alebo do iných oblastí krajiny. Preto by bez pomoci brigádnikov prácu v sade nezvládli. Trvale tu pracuje Gregoria a ešte jedna osoba ako stály zamestnanec, dve osoby sú zamestnané na 8-10 mesiacov v roku a v najvyššej sezóne od mája do októbra sedem sezónnych pracovníkov, ktorí pochádzajú väčšinou z Poľska, Maroka, alebo iných oblastí Španielska. V tomto obsadení je potrebné zabaliť a na viackrát pozbierať broskyne z 9,9 ha sadov. V dobrých rokoch (akým je aj tento aktuálny), predstavuje úroda okolo 300 ton. Neradi hovoria o roku 2022, ktorý bol mimoriadne nepriaznivý s mrazmi a búrkami a úroda bola len 140 ton.
Voda a pôda – starajú sa o ne
Všeobecným problémom Španielska je nedostatok vody a v tejto oblasti aj pôda veľmi chudobná na organickú hmotu. Voda je tu vzácna, bez zavlažovania by tu nerástlo nič. Preto s cieľom čo najviac obmedziť výpar a zvýšiť obsah organických látok sa v ovocných sadoch snažia ovplyvniť tak, že odpad z ostrihaných vetví, opadané listy a – áno, aj tie papierové vrecká, ktoré zostávajú po zbere ležať na zemi - zmulčujú a nechajú pod stromami ako ochrana pôdy. To pomáha zachovať vlhkosť pôdy a umožňuje získať primerané úrovne úrody v extrémne suchých rokoch.
Družstvo farmárom pomáha s produkciou a zabezpečuje komercializáciu produktov
Broskyne nestačí len vypestovať, treba ich spracovať a dostať k zákazníkom. Gregoria je členkou družstva San Miguel, ktoré existuje od roku 1939, kedy ho založilo 15 farmárov z regiónu. Dnes má družstvo 100 členov – poľnohospodárov, ktorí sa venujú pestovaniu ovocia, olív aj obilnín. Všetci členovia družstva uplatňujú pri pestovaní ovocia metódy integrovanej produkcie, čo je systém poľnohospodárskej výroby, ktorý rešpektuje životné prostredie a dlhodobo zabezpečuje trvalo udržateľné poľnohospodárstvo. Družstvo ich podporuje od začiatku výrobného procesu až po komercializáciu ich produktov. Broskyne sa predávajú v čerstvom stave alebo ako obľúbené kompóty.
Tie sme, nanešťastie, domov na ochutnanie priniesť nemohli, aj keď ich pre nás od Gregoria pripravila. Leteckú spoločnosť by sme nijakým spôsobom nepresvedčili, že si 7 dcl pohár kompótu musíme zobrať na palubu. Takže pri najbližšej návšteve Španielska viem, čo budem v obchodoch hľadať a čo si chcem vychutnať – Melocotón de Calanda, broskyne z vrecka.
Prehľad ochrany osobných údajov Tento web používa súbory cookie, aby sme vám mohli poskytnúť tú najlepšiu možnú používateľskú skúsenosť. Informácie o súboroch cookie sa ukladajú vo vašom prehliadači a plnia funkcie, ako je rozpoznanie vás, keď sa vrátite na našu webovú stránku, a pomáhajú nášmu tímu pochopiť, ktoré časti webu sú pre vás najzaujímavejšie a najužitočnejšie.
Nevyhnutne potrebné súbory cookies
Nevyhnutne potrebné súbory cookies Nevyhnutne potrebný súbor cookie by mal byť vždy povolený, aby sme mohli uložiť vaše preferencie nastavenia súborov cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické súbory cookie
Analytické súbory cookie Tieto súbory cookie nám umožňujú počítať návštevy a pohyb, aby sme mali prehľad o tom, ktoré stránky sú najobľúbenejšie a ako sa na našom webe návštevníci pohybujú. Všetky informácie, ktoré tieto súbory cookie zhromažďujú, sú agregované, a teda anonymné.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!
Zásady používania súborov cookie
Zásady používania súborov cookie Viac informácií o zásadách používania súborov cookie nájdete na stránke Poučenie o ochrane osobných údajov.