Predlžovanie doby uskladnenia vajec doma alebo v maloobchodnej sieti môže zvýšiť riziko potravinovej otravy salmonelou, uvádza úrad EFSA (Európsky úrad pre bezpečnosť potravín) vo svojom najnovšom vedeckom stanovisku o zdravotných rizikách vajec pre verejnosť.
Odborníci sa zamerali na riziko pre spotrebiteľov, ktoré predstavuje Salmonella enteritidis, baktéria zodpovedná za spôsobenie najvyššieho počtu prepuknutí ochorení v EÚ spôsobených vajcami.
Experti EFSA skúmali dôsledky predĺženia dátumu predaja a dátumu spotreby vajec a potravín obsahujúcich vajcia. Dátum predaja je najneskorší termín, dokedy môžu obchody vystavovať vajcia na predaj. Dátum spotreby je obdobie, v ktorom si vajcia zachovávajú svoju najlepšiu kvalitu, ide napríklad o štruktúru a chuť.
Viac sa dozviete v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 36.