Kým v minulosti tvorili kapry na Slovensku podstatnú časť rýb na vianočnom stole, rozšírením ponuky morských a chladených rýb ich podiel pred asi desaťročím klesol až o 40 percent. Pre TASR to povedal ichtyológ a majiteľ považskobystrickej spoločnosti venujúcej sa predaju rýb Peter Marták.
„Situácia sa radikálne zmenila pred ôsmimi rokmi, keď sa začali predávať aj chladené ryby, živých kaprov sa predalo menej. Teraz je už situácia stabilizovaná a aj keď je kapor stále dominantnou vianočnou rybou, veľkú časť rýb na vianočnom stole tvoria lososy, tresky, pstruhy, zubáče, jednoducho celá plejáda rýb,“ priblížil Marták s tým, že za posledné tri roky sa predaj vianočných kaprov pohybuje približne na rovnakej úrovni.
Ako dodal, ľudia, ktorí si kúpia chladené ryby, robia veľmi často chybu, že ich dajú zmraziť doma do mrazničky. Zmrazovaním síce neklesne kvalita rybacieho mäsa, zmení sa však jeho štruktúra, čo znižuje gurmánsky zážitok.
„Ľudia doma nemajú také možnosti, ako pri priemyselnom zmrazovaní pri mínus 70 stupňov Celzia. Pomalým zmrazovaním v domácich mrazničkách sa v bunkách rýb vytvárajú veľké kryštály ľadu, ktoré bunku dokážu aj roztrhnúť. Pri rozmrazovaní potom tečie z ryby viac vody, konzistencia ryby je iná ako u čerstvej a kulinársky je menej hodnotná,“ zdôraznil Marták.
(tasr)