Hoci slovenskí hydinári už dlhodobo upozorňujú na nebezpečne stúpajúci dovoz hydiny a hydinového mäsa na Slovensko, často pochybnej kvality a neznámeho pôvodu, zmena k lepšiemu nenástava. Ba práve naopak, import hydiny sa naďalej zvyšuje.
Ako na piatkovej (15. 11.) tlačovej besede uviedol Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska, kým v roku 2004, teda v obodí nášho vstupu do EÚ, sa na Slovensko doviezlo 25 769 ton hydiny, tak v minulom roku to už bolo 58 493 ton, čo predstavuje nárast o 127 percent.
„Vo finančnom vyjadrení ide o zvýšenie dovozu zo 42,5 milióna eur na 122,5 milióna eur, teda až o 188 percent,“ dodal D. Molnár.
„Samozrejme, že s rastúcim dovozom klesá domáca výroba hydiny. Kým v spomenutom roku 2004 sa na Slovensku vyrobilo vyše 90-tisíc ton hydiny, tak vlani to bolo už len 57 165 ton. To znamená, že v minulom roku sa viac hydiny doviezlo, než sme doma vyrobili. Takýto stav, teda väčší dovoz než domáca výroba, sme prvýkrát zaznamenali v roku 2011 a vyzerá to tak, že to tak bude aj v tomto roku. Za prvý polrok 2013 dovoz hydiny medziročne vzrástol o 9350 ton, na 27 242 ton. A hoci aj domáca produkcia mierne stúpla, export ale medziročne klesol o 23 percent. Záporné saldo zahraničného obchodu s hydinou tak v prvom polroku predstavovalo takmer 21 miliónov eur,“ uviedol D. Molnár.
Najviac hydiny sa k nám pritom dováža zo susednej ČR, v priemere 37 až 41 percent z celkového objemu dovozu. Za Českou republikou nasledujú Poľsko a Maďarsko, každá z týchto krajín sa podieľa na dovoze hydiny zhruba 17 – 20 percentami.
Viac sa dočítate v nasledujúcom, 47. čísle Roľníckych novín.