28.04.2015 | 01:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Efektívne silážovanie trávnych porastov

Zrušenie mliečnych kvót prináša zvýšenie konkurenčného tlaku na ekonomiku výroby mlieka, v dôsledku čoho sa očakáva ďalší pokles cien pre prvovýrobcov. Tento fakt nás núti prehodnotiť možnosti zníženia nákladov na krmivá, ktoré predstavujú najvyššiu položku v chove hovädzieho dobytka.

Vzhľadom na to, že produkciu nám môže vytvoriť iba kvalita, v dnešnom príspevku sme si vzali pod drobnohľad najväčšiu skupinu objemových krmovín, ktorou sú trávne porasty. Ich najefektívnejším spôsobom konzervácie, pri ktorom sa zachová najviac energie a živín, je silážovanie.

Kľúčovým faktorom ovplyvňujúcim výslednú kvalitu siláže je vstupná kvalita zberaných krmovín. V kŕmnych plodinách sa počas ich rastu mení obsah živín, nutričná hodnota aj stráviteľnosť, preto je presné určenie vhodného termínu pre zber základným bodom nutričnej aj energetickej hodnoty vyrobeného krmiva. Rovnako je to s trávnymi porastmi, pričom značné rozdiely sú aj medzi jednotlivými trávami.

Viac si môžete prečítať v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 18, v Téme týždňa venovanej SENÁŽOVANIU.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down