Pôvod mäsa vo všetkých spracovaných potravinách by mal byť v budúcnosti jasne a zreteľne označený. Slovenská poslankyňa výboru Európskeho parlamentu (EP) Monika Flašíková Beňová (Smer-SD) pripomenula, že parlamentný Výbor pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) vyzval Európsku komisiu, aby urýchlene predložila návrhy na zavedenie povinného označovania krajiny chovu, usmrtenia a spracovania pre všetko mäso v už spracovaných potravinách.
Podobné pravidlá platia doposiaľ len pre čerstvé mäso. Ich rozšírenie aj na produkty nachádzajúce sa v hotových jedlách, akými sú bagety, sendviče, či rôzne druhy polotovarov, by podľa uskutočnených prieskumov privítalo až 90 % spotrebiteľov v EÚ.
„Jednoznačne to pomôže, aby sa ľudia pri výbere a nákupe takýchto produktov lepšie zorientovali. Ak je totiž niečo označené ako slovenský výrobok, malo by to znamenať, že aj mäso v ňom pochádza zo Slovenska,“ uviedla Flašíková Beňová, ktorá je členkou výboru ENVI.
Pripomenula, že pri dnešnom nastavení pravidiel takéto označovanie nemusí byť samozrejmosťou. A dodala, že "transparentné označovanie by malo viesť k prehlbovaniu spotrebiteľskej dôvery, ktorá bola v minulosti poznačená viacerými škandálmi“.
Motiváciou pre iniciovanie takéhoto návrhu bola najmä zahanbujúca skúsenosť so zamieňaním lacnejšieho konského mäsa za hovädzie, čo sa v minulosti udialo vo viacerých európskych krajinách.
„Opatrenie by malo prispieť k zlepšeniu kvality potravín, v istej miere aj ich bezpečnosti a predovšetkým informovanosti spotrebiteľa. Jeho vplyv na zvyšovanie nákladov v prípade spracovateľov či výrobcov by napriek istému strašeniu z ich strany mal byť zanedbateľný,“ zdôraznila europoslankyňa.
(tasr)