Bravčové mäso je celosvetovo jedno z najviac konzumovaných druhov mäsa. Nedávny prieskum ukázal, že v roku 2022 bolo vo svete skonzumovaného 34 percent bravčového mäsa, zatiaľ čo hydinového 40 percent a hovädzieho mäsa 22 percent.
Celosvetová spotreba bravčového mäsa vzrástla o 77 % z 63,5 miliónov ton v roku 1990, na 113 miliónov ton v roku 2022. Pre porovnanie, hydinové mäso zaznamenalo v rovnakom období nárast o 287 % a hovädzie o 49 %. Predpokladá sa, že s rastúcou ľudskou populáciou a ekonomickým rozvojom bude tento trend vo zvyšovaní spotreby bravčoviny pokračovať, čo vyžaduje zvýšenú ponuku bravčového mäsa. Spolu s nárastom spotreby bravčového mäsa a stavov ošípaných sa zlepšila i efektivita chovu prasiat, a to nielen vďaka pokrokom vo výskume.
Stavy ošípaných
Bravčové mäso pochádza z prasiat, pričom celosvetovo sa chová takmer 1 miliarda ošípaných. Podobne ako neustály nárast spotreby bravčového mäsa sa tiež celosvetový chov prasiat od roku 1961 do roku 2021 zvýšil o 140 %. V súčasnosti má najväčší počet prasiat Ázia (57 %), nasleduje Európa (19 %), Latinská Amerika (10 %), Severná Amerika (9 %) a Afrika (4 %). To zostáva v súlade s predchádzajúcimi trendami; Ázia si udržuje najväčší počet ošípaných na kontinente od 60. rokov 20. storočia, predovšetkým vďaka Číne, krajine s najväčším počtom chovaných ošípaných na svete.
Viac sa dočítate v príspevku Ing. Jaroslava Smitala, Ph.D. – v odbornom týždenníku Roľnícke noviny.