Produkcia a tržby hydinárskeho odvetvia v SR v roku 2017 budú závisieť od vývoja na domácom, ako aj zahraničnom trhu s hydinovým mäsom a vajcami. Uviedol to pre TASR riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.
Najdôležitejšou úlohou bude v tomto roku podľa neho motivovať spotrebiteľov, aby začali dôverovať slovenským potravinám a slovenskej hydine a aby sa začali viac orientovať na ich nákup. "Iba týmto spôsobom je možné zvýšiť podiel slovenských potravín a slovenskej hydiny na pultoch v obchodoch. A iba nákupom domácich potravín budú mať naši spotrebitelia vo svojom jedálničku potraviny skontrolované, bezpečné a zdraviu prospešné," povedal.
"Iba rastom podielu domácich potravín v obchodnej sieti môžeme dosiahnuť oživenie našich chovov vo všetkých oblastiach živočíšnej výroby. Chovatelia a spracovatelia hydiny prispejú k oživeniu chovov najmä tým, že dokážu zachovať vysokú kvalitu a zdravotnú bezpečnosť vyrábaných potravín," podčiarkol.
Hlavnou úlohou štátu zostáva podľa neho zachovanie potravinovej bezpečnosti dohľadom nad kvalitou domácej výroby, ako aj dôslednými a intenzívnymi kontrolami kvality dovážanej hydiny, zabránením nezákonným predajom potravín pri cestách a predajom neoznačeného hydinového mäsa pochybného pôvodu a najmä pochybnej kvality v obchodnej sieti.
"Nevyhnutnosťou oživenia chovov hospodárskych zvierat na Slovensku bude podstatné zvýšenie našej potravinovej sebestačnosti, aby sme sa priblížili k úrovni spred 20 rokov," dodal Molnár.
(tasr)