23.10.2018 | 09:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hrdza cibule na cibuli, póre a aj pažítke

Na cibuli kuchynskej, cesnaku kuchynskom, póre a pažítke sa môže vyskytovať huba Puccinia allii. Hospodársky významné ochorenia sa dnes vyskytuje vo všetkých oblastiach pestovania cibuľovín.

Prvými príznakmi ochorenia sú malé, biele škvrny a bodky vo veľkosti 1 - 2 mm, vyskytujúce sa na listoch a stvoloch, na ktorých sa postupne tvoria oranžové kôpky uredospór (3 - 5 mm). Tieto kôpky sú predĺžené a tvoria sa hlavne medzi listovými žilami. Najskôr sa v mieste škvŕn tvoria pľuzgieriky, ktoré praskajú a uvoľňujú sa oranžové uredospóry. Okolo pľuzgierikov sa môže vytvárať žltkasté lemovanie. Hrdza cibule sa zvyčajne začína na starších listoch, pričom postupne v priebehu vegetácie prechádza aj na mladšie listy. Pre silno napadnuté listy je typické celé pokrytie zhlukmi uredospór, ktoré postupne žltnú a usychajú. Počas druhej polovice vegetácie sa na listoch tvoria hnedé pľuzgieriky, v ktorých sa tvoria kôpky teleutospór.
Huba spôsobuje výrazné zníženie úrody. Zdrojom nákazy sú prezimujúce porasty cibuľovín a tiež burinné druhy cibuľovín. K prejavu ochorenia dochádza od júla až do zimy. Rozvoj patogénu ukončuje chladné počasie. Uredospóry sú počas vegetácie primárnym zdrojom infekcie a vďaka vetru môžu byť rozširované aj na veľké vzdialenosti. Za optimálne podmienky pre rozvoj patogénu sa považujú teploty okolo 15 ºC a stopercentná vlhkosť vzduchu aspoň počas 4 dní.
Z preventívnych opatrení sa odporúča pri zakladaní porastov využiť priepustné a ľahké pôdy a striedať citlivé plodiny po sebe na pozemku. Vhodné je aj nepestovať v blízkosti seba porasty cibule a póru a tiež zabezpečiť likvidáciu burinných druhov cibuľovín. Dôležitá je harmonická výživa pôdy - prehnojenie dusíkom a nedostatok prístupného draslíka podporujú výskyt hrdze. Z prípravkov na ochranu rastlín sú povolené do cibule Amistar, Strobik, Askon (aj na pór) a Luna Experience (aj na pór).

Ing. IVANA HORVÁTHOVÁ, UKSUP - Odbor ochrany rastlín

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down