05.08.2024 | 10:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hubožer ružový neškodí len na šampiňónoch

Hubožer ružový (Hypomyces rosellus) je druh mikroskopickej pôdnej huby, ktorá môže byť prenesená do krycej zeminy pôdou, spórami či mycéliom. Hubožer je mykotrofným parazitom na rôznych druhoch makromycét, ale môže rásť aj ako lignikolný saprofyt na drevenom substráte listnatých drevín.

Mikroskopická huba poškodzuje hlavne šampiňóny, ale nájdeme ju aj na ďalších komerčne pestovaných hubách po celom svete. V našich podmienkach môžeme hubožer ružový objaviť aj vo voľnej prírode, a to napríklad na kmeni buka lesného.

Hubožer má charakteristické príznaky, ktoré sa prejavia ako malé biele pavučiny na povrchu krycej zeminy. Ďalej sa hubové ochorenie šíri na najbližšie šampiňóny, a to pomerne jemným (sivým) mycéliom. Silná infekcia sa prejaví tým, že šampiňóny postupne hnednú a začínajú hniť. Mycélium dokáže prejsť až na plodnicu. Pavučina hubožera sa môže zmeniť z jemnej na tvrdú, múčnatú či práškovú formu. Sivobiele sfarbenie sa zmení na ružovú, červenkastú až žltú farbu.
V prípade, ak by bola hladina očkovaných spór vysoká, tak zvyčajne môžeme prvotné príznaky tejto mikroskopickej huby vidieť v neskoršej fáze rastu šampiónov. Samotný proces klíčenia spór závisí od relatívnej vlhkosti a teploty vzduchu. Pri vysokej vlhkosti okolo 97 - 100 % klíčia spóry jednoducho. Pri vlhkosti, ktorá sa pohybuje pod 85 %, klíči veľmi malo spór. Pre vývin spór tejto huby je optimálna teplota približne 25 ºC.

Na zastavenie rastu mikroskopickej huby sa odporúča vykonať opatrenia - posypať napadnuté miesta soľou alebo jedlou sódou, zabezpečiť dezinfekciu strojov a zariadení, znížiť teplotu pri pestovaní šampiónov (napríklad na 17 ºC namiesto 18 ºC), znížiť relatívnu vlhkosť (napríklad o 2 %), zabezpečiť dostatočné vetranie, nezalievať, pokiaľ povrch pôdy ešte nevyschol a nezalievať infikované šampiňóny.

Ing. MAROŠ LUČAJ, ÚKSÚP - Odbor ochrany rastlín

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down