Dotáciu z európskych štrukturálnych a investičných fondov vo výške 200 000 eur, ktorú Podvihorlatské pekárne a cukrárne (PPaC) v Humennom získali v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra prostredníctvom Ministerstva dopravy a výstavby SR, použijú na inováciu procesu výroby jemného pečiva a cukrárskych výrobkov. Ako pre TASR potvrdilo ekonomické oddelenie PPaC, súčasťou projektu je aj zapojenie sa pekární do duálneho vzdelávania.
Nové inovatívne technológie, ktoré má PPaC v rámci projektu v pláne zakúpiť, majú umožniť automatizáciu vybraných činností, zníženie potreby ľudskej práce, zvýšenie efektívnosti výroby a rozšírenie výrobného sortimentu o nové výrobky. "Nové technológie budú tiež využité v praktickom vzdelávaní študentov Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Humennom," informuje na svojom webe pekáreň. Podľa ekonomického oddelenia sa PPaC zapoja do procesu duálneho vzdelávania v budúcom školskom roku vôbec po prvý raz.
Celkové oprávnené výdavky projektu Inovácia pekárenskej výroby sú vyčíslené na 222.222 eur, pričom dotácia predstavujúca 90 percent z nich bude PPaC refundovaná po realizácii projektových aktivít. Doba ich implementácie je osem mesiacov, pekáreň má projekt začať realizovať v septembri, vyplýva z informácií zverejnených v centrálnom registri projektov.
(tasr)