Veľkonočné sviatky sa už blížia a k nim neodmysliteľne patrí i tradičná jahňacina. Tá sa pod značkou Zlaté jahňa - 100% slovenské - dostáva na pulty našich obchodov z roka na rok vo väčšom objeme. Pritom ešte nedávno sa väčšina jahniat vyvážala za veľmi nízke ceny do zahraničia, najmä do Talianska.
LIPTOVSKÉ REVÚCE. O situácii na začiatku sezóny predaja jahniat sa hovorilo na tlačovej konferencii, ktorá sa 4. marca konala v areáli Poľnohospodárskeho družstva Liptovské Revúce.
„Pre chovateľov oviec je to žatva tak, ako pre agronóma zber obilia. Rodenie a odchov jahniat je pre nás to najdôležitejšie obdobie - ovečky pripravujeme na to, aby sme ich mohli celý rok dojiť. Každoročne je pre odberateľov pripravených 90- až 100-tisíc jahniat, a dúfajme, že aj tento rok to tak bude,“ uviedol Igor Nemčok, predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku (ZCHOK) s tým, že zatiaľ majú sľúbených cca 40-tisíc jahniat pre dva bitúnky; najviac do Agrokombinátu, a. s. Sabinov, ktorý jahňacinu v chladenom stave expeduje na taliansky veľkonočný trh.
Viac sa dočítate v odbornom týždenníku Roľnícke noviny.