21.10.2024 | 11:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kľúč k úspechu je vo vzájomnej spolupráci a v podpore celej vertikály bravčového mäsa

Slovenská asociácia chovateľov ošípaných (SACHO) a Slovenský zväz spracovateľov mäsa (SZSM) zorganizovali 8. októbra spoločnú odbornú konferenciu s názvom Ako ďalej slovenské bravčové? 

NITRA. O aktuálnej situácii v chove ošípaných v SR informoval Martin Nevolný, riaditeľ SACHO, podľa ktorého je úspešná spolupráca medzi chovateľmi ošípaných, spracovateľmi mäsa, bitúnkami a obchodom základom celej vertikály, a teda základným predpokladom pre stabilitu a efektívnosť produkcie bravčového mäsa.
„Našim cieľom je, aby slovenské bravčové zostávalo na Slovensku a bitúnky na spracovanie kupovali slovenské ošípané. Podporujeme aj krátke regionálne a samozásobiteľské chovy pri dodržiavaní pravidiel a zásad biosecurity,“ uviedol Martin Nevolný.
Podľa jeho slov, existuje množstvo výziev, ktoré ovplyvňujú efektívnosť a stabilitu tohto procesu. Ide o vysoké ceny krmív a náklady na chov, prísne regulácie a normy EÚ v oblasti kvality potravín, welfare zvierat a hygieny v bitúnkoch a spracovateľských závodoch, ako aj globalizácia a konkurencia. Veľký tlak na domácich producentov vytvára lacný dovoz mäsa z iných krajín, čo spôsobuje pokles dopytu po domácich produktoch. Pre zachovanie konkurencieschopnosti musia jednotliví aktéri v reťazci nájsť spôsob, ako zvýšiť pridanú hodnotu miestnej produkcie.
„Medzi výzvy sa radí i platobná disciplína - najmä chovatelia často čelia oneskoreným platbám, čo ovplyvňuje ich finančnú stabilitu a schopnosť investovať do ďalšej produkcie. Ďalej sú to legislatívne ťažkosti - v súčasnosti trvá získanie integrovaného povolenia na rekonštrukciu farmy pre ošípané približne 6,5 roka. Súvisí to s byrokratickými prekážkami a prísnejšími environmentálnymi predpismi ako v EÚ. A nakoniec - verejnosť vníma chov ošípaných negatívne, čo spôsobuje silnú spoločenskú opozíciu voči výstavbe nových fariem. Tento vplyv verejného názoru brzdí modernizáciu a expanziu sektoru chovu ošípaných. Avšak, ak chceme mať kvalitné a zdravé potraviny, bez živočíšnej výroby to nepôjde,“ zdôraznil Martin Nevolný.
Viac sa dočítate v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 43.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down