Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) bude môcť vykonávať kontroly v poľnohospodárskej prvovýrobe nielen po zbere úrody. Po novom totiž majú byť možné inšpekcie vo všetkých stupňoch výroby produktov. Vyplýva to z novely zákona o potravinách, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.
Súčasná právna norma umožňuje vykonávať kontroly len po zbere úrody. Novelou sa však do legislatívy majú zapracovať európske právne predpisy, ktoré hovoria o rozšírení kompetencií v poľnohospodárskej prvovýrobe. Cieľom je, aby členské štáty viac monitorovali, či prevádzkovatelia potravinárskych a krmivárskych podnikov plnia príslušné požiadavky potravinového práva vo všetkých stupňoch výroby, spracúvania a distribúcie. O bezpečnosti potravín tak má byť lepšie informovaná aj verejnosť.
Prostredníctvom novely sa zároveň vypúšťajú zo slovenskej legislatívy pojmy dátum spotreby a dátum minimálnej trvanlivosti. "Tieto pojmy sú definované v nariadení Európskeho parlamentu a Rady o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom," uvádza sa v dôvodovej správe k novele.
Rezort pôdohospodárstva zároveň navrhuje nahradiť pojem "internetový predaj" pojmom "predaj na diaľku". Podľa rezortu uvedená zmena prispeje k lepšiemu pokrytiu tejto oblasti predaja potravín na Slovensku. "Ide najmä o predajcov, ktorí na základe informácií na internete ponúkajú tovar cez telefón a pošlú ho po kuriérovi, poštou a podobne. Nepredávajú teda cez internet, tam sú potraviny len vystavené, ale objednať si ich treba telefonicky alebo písomne," priblížil rezort pôdohospodárstva.
Novelou o potravinách sa ďalej rozširuje zoznam prevádzkarní o prevádzkarne na výrobu klíčkov. Tie majú byť po novom schválené príslušným orgánom a budú musieť spĺňať stanovené požiadavky pred začatím výroby.
Právna norma nadobudne účinnosť 1. apríla 2015.
(tasr)