12.06.2018 | 11:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ku kravám sa pristupuje individuálne a dôsledne

Prednedávnom sme navštívili Poľnohospodársko-obchodné družstvo (POD) Abrahám, klasický podnik s rastlinnou a živočíšnou výrobou. Konkrétne stredisko Hoste, na rozmedzí Trnavskej tabule a Podunajskej roviny, známe chovom dojníc a produkciou kravského mlieka.

POD Abrahám vzniklo v roku 1992 po transformácii bývalého PD „Dudváh“, predtým JRD, ktoré sa vytvorilo zlúčením JRD Hoste, Malá Mača, Abrahám a Pusté Úľany. V stredisku Abrahám je sústredená mechanizácia, výroba osív a kŕmnych zmesí a tiež administratíva. Na farmu Hoste, kde je koncentrovaný chov kráv, nadväzuje odchov mladého dobytka a výkrm býkov v Pustých Úľanoch. V Malej Mači bol voľakedy chov ošípaných, ten však v roku 2005 z ekonomických dôvodov zanikol.
Farma dojníc, ktorú začali budovať ešte v roku 1986, a viackrát modernizovali, bola pôvodne plánovaná na 600 dojníc. Modernizácia si vyžiadala veľa investícii, v projektoch obnovy sa rátalo s vyššou realizačnou cenou mlieka, avšak súčasná realita na mliečnom trhu je iná. V maštaliach sa toho času nachádza 340 kráv holsteinského a niečo slovenského strakatého plemena.
Mladý ambiciózny zootechnik Michal Sulír pôsobí na stredisku Hoste od januára 2017. V tom čase priemerná dojivosť na kravu dosahovala 21,3 litra mlieka. Situácia sa od jeho príchodu výrazne zlepšila.
„Aktuálna dojivosť je 31,4 litra. Je to vďaka tomu, že sme urobili niekoľko zásadných zmien, pričom hlavnú úlohu zohráva ľudský faktor. Prístup ľudí je pedantnejší, školíme ich, vysvetľujeme si, na čo nezabudnúť. Dôraz kladieme na zdravotný stav kráv pred a po pôrode, ku kravám sa pristupuje individuálne, dôsledne a hlavne precízne. Všetko sa prispôsobilo kravám, čo chcú a čo potrebujú,“ uviedol zootechnik, ktorý dlhodobo spolupracuje aj s Ing. Petrom Antolom, špecialistom a poradcom v oblasti výživy zvierat zo spoločnosti Sano - Moderná výživa zvierat s. r. o.

Celú reportáž si môžete prečítať v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 24.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down