Ochutnávku tradičných regionálnych jedál, chute aj vône minulosti ponúkli tento rok Kulinárske dni Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) nielen v skanzenoch a hradoch, ale aj v nákupných centrách a lyžiarskych strediskách.
"Kulinárske dni sa konajú v každom z piatich regiónov Žilinského kraja a každoročne prilákajú tisícky milovníkov dobrého tradičného jedla. V roku 2012 ich navštívilo viac ako 5300 ľudí a v tomto roku viac ako 5000," uviedla hovorkyňa ŽSK Hana Danová.
Prvá séria podľa nej začala v septembri 2012 v kultúrnych inštitúciách ŽSK a ich expozíciách. "Hlavným cieľom projektu je prispieť k rozvoju cestovného ruchu v ŽSK, zvýšeniu domáceho a aktívneho zahraničného cestovného ruchu. Folklór, ľudové zvyky a tradície, spolu s tradičným jedlom našich starých mám, tvoria nepochybne dôležitú súčasť kultúrneho dedičstva. Sú to najcennejšie, čo doma máme. ŽSK má záujem oživovať všetko staré a ľudové a prezentovať to okolitému svetu," povedala hovorkyňa ŽSK s tým, že pokračovanie Kulinárskych dní je naplánované na september 2014.
Podľa jej slov Kulinárske dni ponúkli v jednotlivých regiónoch bezplatnú ochutnávku regionálnych jedál pre návštevníkov podujatia počas celého dňa. "V druhej časti programu ukážky tradičných remesiel, predvádzanie tradícií a zvykov ľudovými remeselníkmi a majstrami. V tretej časti programu vystúpili detské folklórne a ľudové umelecké súbory," dodala Danová.
(tasr)