Desiatky malých, mladých a rodinných farmárov sa zapojili do vzdelávacieho procesu zameraného predovšetkým na spracovanie produkcie a hygienu výroby potravín na farmách. Pomôcť by im mala Hygienická príručka pre farmársku produkciu potravín, ktorú pripravilo Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum (NPPC) v spolupráci s Ekotrendom Slovakia.
„Sú to zjednodušené pravidlá umožňujúce vyrábať potraviny v podmienkach zodpovedajúcich farmám. Prvá verzia tejto príručky je pripravená, predložili sme ju na Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR,“ povedal Stanislav Šilhár z NPPC. „My hľadáme zjednodušené podmienky pre dodržanie hygienických pravidiel pri výrobe potravín, ale tak, aby to farmára nepoložilo ekonomicky. Farmári pritom pochopili, že popustiť z kritérií hygieny potravín sa nedá,“ konštatoval.
S obsahom príručky sa mohli farmári oboznámiť počas dnešnej konferencie v Nitre, ktorú NPPC zorganizovalo v spolupráci s Nadáciou Tesco. „Vzdelávanie malých a mladých farmárov sme podporili sumou 50.000 eur už vlani, projekt bol veľmi úspešný, zúčastnilo sa na ňom zhruba 100 farmárov. V tomto roku sme vyhlásili druhú grantovú výzvu v celkovej sume 85.000 eur,“ informoval Peter Sklenář z Nadácie Tesco. Podľa jeho slov plánuje Tesco aj ďalšie aktivity vrátane poskytnutia bezplatného priestoru pred svojimi predajňami na farmárske tržnice. „Projekt je v štádiu prípravy, musíme sa dostať do súladu s požiadavkami na hygienu. Začneme pravdepodobne pilotným projektom,“ povedal Sklenář.
Vzdelávacie aktivity zamerané na správnu hygienickú výrobnú prax, kvalitu a označovanie potravín, inovácie a nové trendy v podnikaní v tejto oblasti absolvovalo v tomto roku zhruba 240 farmárov z celého Slovenska. Šilhára podľa vlastných slov prekvapil záujem študentov vysokých a stredných škôl. „Farmári majú záujem o vzdelávanie, treba však preškoliť minimálne 5000 ľudí. Sú to ľudia z praxe, ktorí ovládajú tú praktickú časť, potrebujú sa zdokonaliť v teórii a zorientovať v náročnej legislatíve,“ povedala Zuzana Homolová z Ekotrend Slovakia. Podľa jej slov farmárov pribúda, v každej z približne 3000 obcí na Slovensku pôsobí minimálne jeden, potenciál zamestnať v segmente farmárskej výroby potravín je pritom 150.000 ľudí. „Problém je, že najmä tí úplne najmenší fungujú v šedej ekonomike, takže my vlastne ani nevieme, koľko ich v skutočnosti je. Ak má niekto na dedine dve kozy a vyrobí kozí syr, nie je preňho reálne zriadiť si výrobňu za niekoľko tisíc eur. Tam funguje predaj z ruky do ruky a tá dôvera medzi predávajúcim a kupujúcim je dostatočná. Takto to funguje na celom svete,“ skonštatovala Homolová.
Podľa jej názoru by tento spôsob predaja z dvora nemali sťažovať legislatívne bariéry. „Pri súčasnej legislatíve to funguje tak, že mnohí sa boja zviditeľniť, pretože ich čaká kontrola a pokuta. Nebránime sa tomu, aby bola dodržaná hygiena, nejaké pravidlá tu byť musia, len sú zle nastavené," dodala. Zuzana Nouzovská z ministerstva pôdohospodárstva oponuje, že všetci výrobcovia, ktorí majú vážny záujem vyrábať a ponúkať potraviny z dvora, sú registrovaní v súlade s legislatívou. „Potraviny vyrábané na farme sú kvalitné potraviny, no predaj z dvora má svoje pravidlá,“ tvrdí.