Zabezpečenie dostatočného množstva krmív je v nemalej miere spojené so zvládnutím jarného obdobia, najmä ak krmovinovú základňu predstavujú predovšetkým trávne porasty. Klimatické podmienky uplynulých rokov nás mohli presvedčiť o tom, že zvládnutie zberu počas prvých kosieb má významný vplyv na hospodárenie podniku.
Aj keď v tomto prípade myslíme skôr na množstvo vyrobených objemových krmív, nesmieme zabúdať ani na ich kvalitu. Výber vhodného technologického postupu zberu krmovín a skladovania krmív ovplyvňuje kvalitu, výživnú hodnotu a stupeň využitia krmív zvieratami, dôležitý je preto správny výber techniky zabezpečujúcej výrobu krmív s vysokou výživnou hodnotou a stráviteľnosťou živín. V slede pracovných operácií je kritickým obdobím čas od pokosenia krmoviny po jej zber, a to najmä v podhorských a horských oblastiach, kde majú na výšku strát živín a zachovanie kvality krmovín podstatný vplyv poveternostné podmienky pri zbere. Skrátenie doby zavädania krmoviny na poli je preto významným činiteľom ovplyvňujúcim produkčnú účinnosť vyrobených krmív.
Celý článok v RN. č. 19