03.06.2016 | 06:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ministerka Gabriela Matečná sa zúčastnila na neformálnom stretnutí ministrov poľnohospodárstva EÚ v Holandsku

Potraviny budúcnosti a budúcnosť potravín boli ústrednou témou neformálneho stretnutia ministrov poľnohospodárstva a rybného hospodárstva v Holandsku so zameraním na inovatívne spôsoby pestovania ovocia a zeleniny, chovu hovädzieho dobytka a ošípaných. Stretnutie sa konalo v dňoch 29. - 31.5. v holandských mestách Eindhoven a Amsterdam.

Spôsob produkcie a konzumácie potravín bude mať v budúcnosti veľký vplyv na ľudí, životné prostredie aj sociálne prostredie. Najmä o tejto téme rokovali európski ministri poľnohospodárstva a rybného hospodárstva v Holandsku. Pritom Holandsko je dvojkou na svetovom trhu v exporte potravín hneď za USA. Holanďania predviedli ministrom poľnohospodárstva Európskej únie na neformálnom stretnutí rôzne technologické novinky ako napríklad šalát pestovaný na vode, paradajky pod umelým LED osvetlením, mobilný skener obsahu potravín či mäsová zmrzlina. Okrem technológií, ktoré vzbudzujú množstvo otáznikov a pochybností, rezonovala najmä téma znižovania množstva odpadu z potravín. Na svete sa vyhodí približne tretina vyprodukovaných potravín. Holanďania predstavili tiež ekologickú likvidáciu škodcov prostredníctvom čmeliakov, pestovanie hríbov z kávy, recykláciu nepredaných potravín či používanie dronov na mapovanie poľnohospodárskej pôdy. "Holandsko je pre nás inšpiráciou, ako môžu moderné technológie pomôcť zlepšiť efektivitu pestovania, ale aj chuť, kvalitu a bezpečnosť potravín," uviedla ministerka Gabriela Matečná. "My však uprednostňujeme skôr klasický spôsob pestovania plodín v prirodzenom prostredí."
Slovenská ministerka pôdohospodárstva symbolicky prevzala od holandského kolegu pripravované predsedníctvo v Rade EÚ. "Táto významná udalosť bude pre Slovensko predstavovať veľkú výzvu, na ktorú sa tešíme ale zároveň ju prijímame s rešpektom. Máloktorý rezort je tak zviazaný s každodenným životom ľudí, ako je práve poľnohospodárstvo. Od jeho fungovania totiž závisí kvalita potravín a tým aj naše zdravie," dodala ministerka.
TASR o tom dnes informoval Michal Feik z odboru komunikácie a marketingu MPRV SR.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down