21.02.2025 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Močovina v mlieku: významný diagnostický marker hodnotenia úrovne výživy dojníc

Úmerne so zvyšovaním produkcie mlieka a produkcie mliečnej bielkoviny sa zvyšujú požiadavky dojníc na kŕmenie a celkový príjem bielkovín z kŕmnej dávky. Pri využiteľnosti dusíka do 30 % dochádza k jeho vysokým stratám vo výkaloch a moči vo forme močoviny. Monitorovanie močoviny v mlieku predstavuje neinvazívny nástroj hodnotenia úrovne bielkovinovej výživy dojníc, nutričné a environmentálne riadenie efektívnosti využitia dusíka pre produkciu mlieka s následnou reguláciou záťaže prostredia. V článku je popísaná močovina v mlieku ako významný marker hodnotenia výživy dojníc. 

Rentabilita výroby mlieka je v súčasnosti čím ďalej tým viac ovplyvnená vysokými výrobnými nákladmi, tlakom na výkupné ceny mlieka, vysokou mierou brakovania a nízkou celoživotnou úžitkovosťou. To núti poľnohospodárske podniky k tomu, aby vo svojich stádach dosahovali najvyššiu možnú dojivosť, ktorá pri nedostatočnej výžive a nesprávnom manažmente chovu vedie k metabolickým poruchám s dopadom na kvalitu, kvantitu mlieka a celkový zdravotný stav dojníc (Gołaś 2017). Diferenciácia výživy dojníc podľa fáz laktácie s nutričnou a metabolickou adaptáciou v peripartálnom období a optimalizáciou výživy v jednotlivých produkčných obdobiach s dôrazom na príjem koncentrovaného krmiva a kvalitu objemových krmív, množstvo a kvalitu bielkovín, sacharidov a tukov v kŕmnej dávke sú nevyhnutné požiadavky správnej funkcie bachora a metabolickej premeny živín pre produkciu mlieka (Tyasi a kol., 2015).
Obsah mliečnych bielkovín odráža zmeny bielkovín a sacharidov v kŕmnej dávke s kolísaním 0,5 %, pričom so stúpajúcimi nárokmi pre zabezpečenie maximálnej produkcie sa úmerne zvyšujú požiadavky na príjem dusíkatých látok a pomerné zastúpenie bachorovo degradovateľných a nedegradovateľných bielkovín v kŕmnej dávke dojníc s možným rizikom negatívneho dopadu na reprodukciu a životné prostredie, kde dojnice predstavujú hlavný environmentálny problém v dôsledku neefektívnej utilizácie dusíka do mlieka a vyššieho vylučovania vo forme močoviny v moči (Eastridge 2006).

Syntéza močoviny

Močovina ako finálny produkt bielkovinového metabolizmu je u prežúvavcov syntetizovaná v pečeni detoxikáciou amoniaku cirkulujúceho v krvi. Zdrojom endogénnej močoviny je amoniak, ktorý pochádza z bachorovej degradácie bielkovín kŕmnej dávky a nevyužitý prestupuje cez stenu bachora, odkiaľ je portálnou žilou prenášaný do pečene (Roy a kol., 2011). Ďalším zdrojom močoviny je amoniak tvorený z aminokyselín absorbovaných na úrovni tenkého čreva, ktoré nie sú zahrnuté do proteosyntézy z dôvodu nerovnováhy aminokyselín a amoniak z proteolýzy periférnych tkanív počas negatívnej energetickej bilancie dojníc v 1. fáze laktácie (Geerts a kol., 2004).

Celý článok MVDr. PETRY TIMKOVIČOVEJ LACKOVEJ, PhD. z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach je uverejnený v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 9.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down