12.08.2024 | 08:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Múčnatka čakanková nielen na čakanke

V článku si predstavíme múčnatku čakankovú (Golovinomyces cichoracearum, syn. Erysiphe cichoracearum), ktorej hlavnou hostiteľskou rastlinou je čakanka, ale aj ďalší zástupcovia čeľade Asteraceae (napríklad šalát a slnečnica).

Čakanka obyčajná je druh trvácej byliny, ktorá sa pestuje ako šalátová zelenina. Využiť ju môžeme na prípravu rôznych jedál. Využíva sa z nej koreň a listy.

Múčnatka patrí medzi mikroskopické huby. V rokoch s vyššou priemernou teplotou (v letnom období) sa môžu vyskytnúť vyššie škody na úrode čakanky. Príznaky napadnutia sa prejavujú ako múčnaté povlaky mycélia na povrchu listov čakanky.
Mycélium mikroskopickej huby je typicky biele až sivé a neskôr prechádza do hnedého sfarbenia. Na jeho povrchu môžeme pozorovať drobné bodkovité plodničky (kleistotéciá), ktoré sú hnedej farby. V prípade silného napadnutia listy postupne prestávajú rasť a následne zasychajú. Múčnatka prezimuje mycéliom alebo kleistotéciámi.

V rámci ochranných opatrení je dôležité dodržiavať osevné postupy a ničiť burinu. Využiť sa môže aj chemická ochrana, v rámci nej je do čakanky autorizovaný/povolený iba jeden prípravok, a to biologický fungicíd Sonata (účinná zložka Bacillus pumilis kmeň QST 2808) určený pre profesionálneho používateľa. Dávka vody je 200 - 1500 l/ha; maximálny počet aplikácií je stanovený na 6 za vegetačné obdobie, interval medzi aplikáciami má byť minimálne 5 dní. Ošetruje sa zásadne preventívne!
Aplikácia pri zistení prvých príznakov hubovej choroby môže mať zníženú účinnosť. Termín ošetrenia je od rastovej fázy BBCH 11 (1. pravý list vyvinutý) až do rastovej fázy BBCH 89 (plná zrelosť plodov). Po aplikácii je nevyhnutné dodržať odstup zrážok alebo závlahy najmenej 3 - 4 hodiny. V prípade silnejšieho infekčného tlaku hubovej choroby je potrebné skrátiť intervaly medzi ošetreniami. Prípravok nie je určený na miešanie (tank-mix) s inými prípravkami.

Ing. MAROŠ LUČAJ, ÚKSÚP - Odbor ochrany rastlín

 

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down