Mykotoxíny: rizikový faktor vo výžive zvierat

Mykotoxíny priťahujú celosvetovú pozornosť ako významné kontaminanty, ktoré rôznorodo ovplyvňujú zdravie zvierat aj ľudí a tiež zvyšujú ekonomickú záťaž v celom potravinovom reťazci. V nasledovnom článku je popísaný stručný prehľad mykotoxínov a ich vplyv na zdravie hospodárskych zvierat.

Pomenovanie mykotoxíny vzniklo spojením slov „myco“, ktoré znamená huba a „toxin“, ktoré znamená jed. Mykotoxíny sú teda toxické sekundárne metabolity s nízkou molekulovou hmotnosťou produkované prirodzene sa vyskytujúcimi mikroskopickými vláknitými hubami. Mykotoxíny nepatria medzi infekčné látky, ale mnohé z nich môžu pôsobiť negatívne na organizmus vo forme akútnej alebo chronickej intoxikácie. Sú produktami sekundárnych metabolických procesov húb a negatívnym vplyvom na zdravie a produkciu zvierat spôsobujú veľké ekonomické straty v chovoch. Existujú tri hlavné rody mikroskopických húb, ktoré produkujú mykotoxíny: rod Aspergillus, Fusarium Penicillum (Awuchi a kol., 2022).
Mikroskopické huby produkujúce mykotoxíny rastú na širokom spektre substrátov, predovšetkým sú to obilniny, ale aj ovocie, zelenina a rôzne iné poľnohospodárske plodiny (tabuľka). Tieto aeróbne mikroorganizmy môžu byť pre rastliny patogénne alebo saprofytické. Rast mikroskopických húb a úroveň produkcie mykotoxínov ovplyvňuje niekoľko faktorov. Medzi tieto faktory patria najmä teplota prostredia (pre rôzne druhy v rozsahu od 12 do 47 ºC), pH prostredia, vlhkosť substrátu a klimatické podmienky. Ďalšími faktormi, ktoré môžu prispieť k rastu húb produkujúcich mykotoxíny sú napríklad poškodenie hmyzom alebo mechanické poškodenie, pri ktorých dochádza k narušeniu bariéry rastlín, čím je umožnená kolonizácia hubami. Sucho a slabé hnojenie môžu tiež spôsobiť určitú úroveň stresu rastliny, čo oslabuje jej prirodzenú obranyschopnosť, pretože rast mikroskopických húb je často spojený s konkrétnymi klimatickými podmienkami. Medzi ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú rast mikromycét môže patriť rastlinná varieta, hustota rastlinného porastu, štruktúra pôdy, kvalita hubového inokula a vegetačné štádium (Ekwomadu a kol., 2023).

Vplyv mykotoxínov na zdravie zvierat

Toxický účinok metabolitov mikroskopických húb je rôznorodý a závisí od ich chemickej štruktúry. V závislosti od poškodeného orgánu možno mykotoxíny rozdeliť na:

  • Dermatotoxíny - poškodzujúce sliznice a kožu;
  • Hepatotoxíny - vedúce k poškodeniu pečene;
  • Kardiotoxíny - spôsobujúce kardiovaskulárne ochorenia;
  • Nefrotoxíny - poškodzujúce obličky;
  • Neurotoxíny - postihujúce centrálny nervový systém;
  • Pulmotoxíny - spôsobujúce pľúcny edém.

Okrem toho existuje aj iná klasifikácia mykotoxínov:

  • Imunotoxíny - negatívne ovplyvňujúce imunitný systém;
  • Mykohormóny - negatívne ovplyvňujúce hormonálnu reguláciu;
  • Karcinogénne zlúčeniny - vedúce k tvorbe nádorov (Bennet a Klich, 2003).

U zvierat sa negatívny vplyv mykotoxínov prejavuje vo forme tzv. mykotoxikóz. Klinické príznaky mykotoxikóz u zvierat závisia od faktorov ako sú: typ a koncentrácia mykotoxínu, trvanie expozície, druh, rod, vek a zdravotný stav zvieraťa. Dlhodobé pôsobenie mykotoxínov v organizme zvierat môže byť príčinou zvýšenej vnímavosti organizmu na sekundárne ochorenia vírusového, bakteriálneho a hubového pôvodu. Problémom je, že akútne formy mykotoxikóz sa vyskytujú zriedka a klinické príznaky môžu byť zastreté mnohými inými faktormi, ktoré môžu meniť expresiu toxicity (Zain, 2011).

Aflatoxíny

Aflatoxíny okrem toho, že majú  karcinogénne účinky, pôsobia imunosupresívne, mutagénne a teratogénne. Na účinky aflatoxínov sú najsenzitívnejšie vtáky, ryby, psy a ošípané.

Viac sa dočítate v príspevku MVDr. MICHAELY HARČÁROVEJ, PhD. a MVDr. PETRY TIMKOVIČOVEJ LACKOVEJ, PhD. z Katedry výživy a chovu zvierat - Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach - v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 37.

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Prehľad ochrany osobných údajov

Prehľad ochrany osobných údajov Tento web používa súbory cookie, aby sme vám mohli poskytnúť tú najlepšiu možnú používateľskú skúsenosť. Informácie o súboroch cookie sa ukladajú vo vašom prehliadači a plnia funkcie, ako je rozpoznanie vás, keď sa vrátite na našu webovú stránku, a pomáhajú nášmu tímu pochopiť, ktoré časti webu sú pre vás najzaujímavejšie a najužitočnejšie.