
Mykotoxíny priťahujú celosvetovú pozornosť ako významné kontaminanty, ktoré rôznorodo ovplyvňujú zdravie zvierat aj ľudí a tiež zvyšujú ekonomickú záťaž v celom potravinovom reťazci. V nasledovnom článku je popísaný stručný prehľad mykotoxínov a ich vplyv na zdravie hospodárskych zvierat.
Pomenovanie mykotoxíny vzniklo spojením slov „myco“, ktoré znamená huba a „toxin“, ktoré znamená jed. Mykotoxíny sú teda toxické sekundárne metabolity s nízkou molekulovou hmotnosťou produkované prirodzene sa vyskytujúcimi mikroskopickými vláknitými hubami. Mykotoxíny nepatria medzi infekčné látky, ale mnohé z nich môžu pôsobiť negatívne na organizmus vo forme akútnej alebo chronickej intoxikácie. Sú produktami sekundárnych metabolických procesov húb a negatívnym vplyvom na zdravie a produkciu zvierat spôsobujú veľké ekonomické straty v chovoch. Existujú tri hlavné rody mikroskopických húb, ktoré produkujú mykotoxíny: rod Aspergillus, Fusarium a Penicillum (Awuchi a kol., 2022).
Mikroskopické huby produkujúce mykotoxíny rastú na širokom spektre substrátov, predovšetkým sú to obilniny, ale aj ovocie, zelenina a rôzne iné poľnohospodárske plodiny (tabuľka). Tieto aeróbne mikroorganizmy môžu byť pre rastliny patogénne alebo saprofytické. Rast mikroskopických húb a úroveň produkcie mykotoxínov ovplyvňuje niekoľko faktorov. Medzi tieto faktory patria najmä teplota prostredia (pre rôzne druhy v rozsahu od 12 do 47 ºC), pH prostredia, vlhkosť substrátu a klimatické podmienky. Ďalšími faktormi, ktoré môžu prispieť k rastu húb produkujúcich mykotoxíny sú napríklad poškodenie hmyzom alebo mechanické poškodenie, pri ktorých dochádza k narušeniu bariéry rastlín, čím je umožnená kolonizácia hubami. Sucho a slabé hnojenie môžu tiež spôsobiť určitú úroveň stresu rastliny, čo oslabuje jej prirodzenú obranyschopnosť, pretože rast mikroskopických húb je často spojený s konkrétnymi klimatickými podmienkami. Medzi ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú rast mikromycét môže patriť rastlinná varieta, hustota rastlinného porastu, štruktúra pôdy, kvalita hubového inokula a vegetačné štádium (Ekwomadu a kol., 2023).
Vplyv mykotoxínov na zdravie zvierat
Toxický účinok metabolitov mikroskopických húb je rôznorodý a závisí od ich chemickej štruktúry. V závislosti od poškodeného orgánu možno mykotoxíny rozdeliť na:
Okrem toho existuje aj iná klasifikácia mykotoxínov:
U zvierat sa negatívny vplyv mykotoxínov prejavuje vo forme tzv. mykotoxikóz. Klinické príznaky mykotoxikóz u zvierat závisia od faktorov ako sú: typ a koncentrácia mykotoxínu, trvanie expozície, druh, rod, vek a zdravotný stav zvieraťa. Dlhodobé pôsobenie mykotoxínov v organizme zvierat môže byť príčinou zvýšenej vnímavosti organizmu na sekundárne ochorenia vírusového, bakteriálneho a hubového pôvodu. Problémom je, že akútne formy mykotoxikóz sa vyskytujú zriedka a klinické príznaky môžu byť zastreté mnohými inými faktormi, ktoré môžu meniť expresiu toxicity (Zain, 2011).
Aflatoxíny
Aflatoxíny okrem toho, že majú karcinogénne účinky, pôsobia imunosupresívne, mutagénne a teratogénne. Na účinky aflatoxínov sú najsenzitívnejšie vtáky, ryby, psy a ošípané.
Viac sa dočítate v príspevku MVDr. MICHAELY HARČÁROVEJ, PhD. a MVDr. PETRY TIMKOVIČOVEJ LACKOVEJ, PhD. z Katedry výživy a chovu zvierat - Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach - v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 37.