30.08.2016 | 01:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na memoriáli hodnotili aj výrobky z mlieka

Ten, kto prišiel v piatok 19. augusta 2016 na výstavisko Agrokomplex do pavilónu V, našiel komisiu odborníkov, ako hodnotili kvalitné výrobky z ovčieho, kozieho a kravského mlieka.

Tento rok sa nám podarilo zorganizovať už IV. ročník Memoriálu docenta Egona Gyarmathyho. Tento jedinečný odborník, ovčiar a koziar, nekompromisný pedagóg, by v tomto roku oslávil 82. narodeniny. Na jeho počesť sa nám podarilo zorganizovať počas memoriálu dve podujatia, prvým bolo hodnotenie výrobkov a druhým hodnotenie plemenných capkov.

Predsedom odbornej komisie bol praktik a uznávaný odborník Ing. Karol Herian, CSc., členmi komisie boli odborníci zo Slovenska, ale aj z Českej republiky (resp. Moravy). V komisii mali zastúpenie ženy - za Ústrednú odbornú komisiu bola garantom Mgr. Anka Hamerlíková a MVDr. Oľga Luptáková, PhD. Ďalšími odborníkmi v komisii boli profesor Ing. Jozef Golian, Dr., zástupca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, Ing. Ján Kerestéš, CSc., aktívny odborník a autor mnohých publikácií a Ing. Mojmír Kovář, odborník z Moravy. Komisia hodnotila výrobky z ovčieho, kozieho a kravského syra. Výrobky boli zatriedené do šiestich rôznych kategórií, a to kategórie ovčia bryndza (skutočná, teda vyrobená len z ovčieho hrudkového syra), ovčí hrudkový syr, ovčie syrové špeciality, kozí hrudkový syr, kozie syrové špeciality a kravské syrové špeciality. Spolu bolo hodnotených šesť desiatok výrobkov, pričom najpočetnejšie boli tri kategórie - kozie syrové špeciality, kravské syrové špeciality a ovčie syrové špeciality. Vzorky prijímala mladá chovateľka Andrejka Eržiaková, spolu s členkou ústrednej odbornej komisie Slovenského zväzu chovateľov Ing. Danielou Struckelovou, CSc. Po príprave vzoriek a roztriedení začala pracovať medzinárodná odborná komisia, poučená predsedom o hodnotení.

Viac sa dočítate v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 35.

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down