14.11.2014 | 01:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na projekte Hovorme o jedle sa v októbri zúčastnilo 224 základných škôl

Na 2. ročníku projektu o potravinách s názvom "Hovorme o jedle", ktorý sa uskutočnil v období od 13. do 17. októbra 2014, sa zúčastnilo 224 základných škôl (ZŠ) s počtom 36.713 žiakov. V 1. ročníku sa do projektu zapojilo 164 ZŠ. Informovali o tom dnes v Bratislave na slávnostnom vyhodnotení súťaže predstavitelia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

"Realizácia takýchto projektov je podľa nášho názoru v súčasnosti mimoriadne dôležitá z viacerých hľadísk. Zásobovanie našich obyvateľov potravinami vyzerá síce na pohľad bezproblémovo, pretože obchody sú priam preplnené tovarom. Aj tu však na každého spotrebiteľa číhajú rôzne nástrahy vo forme reklamy, farebných obalov, pútavých sloganov a v neposlednej miere nízkej kvality," uviedol pri zhodnotení významu projektu predseda SPPK Milan Semančík.
Podľa neho je preto nevyhnutné vedieť sa orientovať v širokej ponuke a mať dostatok informácií na správny výber potravín vhodných pre zdravý vývoj každého jednotlivca. "Významným krokom k tomu, aby sme boli spotrebitelia s veľkým S, je práve vzdelávanie v oblasti potravín a výživy, ktoré je nevyhnutné podporovať a rozvíjať už od školského veku dieťaťa," dodal predseda SPPK.
Žiaci počas exkurzií v týždni aktivít projektu Hovorme o jedle získali informácie o pestovaní poľnohospodárskych plodín, chove hospodárskych zvierat, vyrábaných potravinách, spracovaných surovinách, spôsobe ich spracovania, bezpečnosti potravinárskej prevádzky, výhodách konzumácie lokálnych potravín, sezónnosti a rôznych ďalších aspektoch ovplyvňujúcich ľudské stravovanie.
Súťažno-vzdelávací projekt Hovorme o jedle aj v tomto roku pod záštitou MPRV SR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pripravila SPPK a jej organizačný partner - Centrum rozvoja znalostí o potravinách, n. o.
Hlavnou cieľovou skupinou súťaže, ktorej odbornými garantmi boli Štátna veterinárna a potravinová správa SR, Úrad verejného zdravotníctva SR a Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum - Výskumný ústav potravinársky, boli deti a učitelia ZŠ so sídlom v SR. Partnermi podujatia boli viaceré potravinárske profesijné zväzy a združenia, ako aj potravinárske a poľnohospodárske podniky, ktoré sú členmi SPPK.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down