Už v minulosti bolo zaužívaným zvykom na salašoch chovať aj prasiatka, ktoré sa živili z nevyužitých zložiek ovčieho mlieka a najmä z odbielkovinovanej srvátky.
Každý dobrý bača si za sezónu vychoval aj prasiatka a na konci sezóny bola zabíjačka. Dodnes sa to na mnohých salašoch robí a robia to dokonca i mnohí horskí syrári vo Švajčiarsku, kde srvátka po výrobe syrov tečie samospádom priamo do válova. Skúsení odborníci tvrdia, že takto získané bravčové mäso je vynikajúcej kvality.
Uvedená tradícia sa našťastie na mnohých salašoch stále dodržiava a robia to i na jednom z najkrajších salašov na Slovensku - v Papradne. Hoci sa už ovčiarska sezóna skončila a na tomto salaši ovečky už nedoja a nerobí sa ovčí syr, tak i v neskorú jeseň je tu na salaši stále veselo a rušno. Tu na salaši v Papradne, majiteľka pani Anka Beníková zaviedla veľmi krásnu a vyhľadávanú tradíciu Mikulášskej zabíjačky, kde pozýva ľudí nielen z blízkeho okolia, ale i zo vzdialených miest.
Tento raz na Mikuláša pripravila verejnú zabíjačku šiestich prasiat, kde súťažné družstvá súťažili v spracovaní mäsa a vo výrobe zabíjačkových špecialít. Návštevníci po zaplatení vstupného mohli potom konzumovať vynikajúcu kapustnicu a chutnať a hodnotiť všetko, čo sa tam vyrobilo z bravčového mäsa a najesť sa do sýtosti, kto koľko vládal. Zároveň sa tam dali kúpiť i ovčie oštiepky, syrové nite a najmä zabíjačkové špeciality Popri tom tam chodil aj sv. Mikuláš so svojim sprievodom a rozdával deťom darčeky. Nechýbala ani tradičná ľudová hudba, ktorá robila dobrú náladu návštevníkom.
Napriek tomu, že sa táto akcia robila v decembri, počasie sa umúdrilo a bolo tam veľmi príjemne a veselo. Celá táto Mikulášska zabíjačka v dobrej nálade trvala celý deň, vyznela veľmi dobre a účastníci boli veľmi spokojní. Treba úprimne poďakovať majiteľke Koliby v Papradne Aničke Beníkovej - Líderke roka a celému šikovnému personálu.
Sem na salaš do Papradne, neďaleko Považskej Bystrice, radi chodia návštevníci z celého Slovenska i z Čiech v priebehu celého roka, a to nielen kvôli samotnému salašu s reštauráciou a krásnym ubytovaním, ale tiež aj vďaka krásnemu okoliu s možnosťou nenáročných prechádzok v prírode. Salaš v Papradne získal už mnohé ocenenia od obce, i z nadriadených orgánov a združení. Je to ozaj ukážkové miesto, kde môžeme smelo vodiť i náročných zahraničných hostí a môžeme sa pochváliť našimi ovčiarskymi i gazdovskými výrobkami a tradíciami v letnom i zimnom čase. Práve takéto podujatia ako robia v Papradne, či v lete alebo i v zimnom čase, pomáhajú zviditeľniť náš vidiek, naše poľnohospodárstvo i ovčiarstvo a tým aj naše ľudové tradície.
Ing. KAROL HERIAN, CSc., Žilina