Pre chovateľov je výhodnejšie mäso vyvážať, ako sa ho snažiť predať v Česku. Tuzemský farmár dostane v Česku okolo 50 korún českých za kilogram živého býka, v cudzine to však môže byť až dvojnásobok.
Drobnejší chovatelia navyše nezvládajú svojou ponukou plniť požiadavky obchodných reťazcov - nemajú dostatočné množstvo a odmietajú ísť s cenou dole.
Na stráňach Novohradských hôr sa pasú desiatky kráv plemena angus. Z ich mäsa sa robia jedny z najlepších stejkov. Ani jedno zviera však neskončí v Česku.
„Vyplatí sa nám skôr predávať do zahraničia, kde je o naše mäso enormný záujem,“ tvrdí chovateľ Jaroslav Petráš, ktorý posledných rokoch dodáva mäso výhradne do cudziny. Vlani za ním najčastejšie cestovali obchodníci z Turecka.
Do zahraničia predávajú i mnohí ďalší českí poľnohospodári. Od nich živé zvieratá na mäso vykupujú hlavne obchodníci zo susedných krajín, najmä Rakúska, Nemecka a Poľska. Na české pulty sa následne vracajú už spracované mäsové výrobky. A to nie je len prípad hovädzieho mäsa – podobne je na tom aj bravčové a hydinové mäso.
Viac sa dočítate v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 9.