22.09.2025 | 07:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Neoceniteľné benefity súťaží v kvalite mliečnych výrobkov

Z hľadiska zdravej výživy pre nás všetkých je na prvom mieste kvalita potravín, ktoré konzumujeme. Všetkým výrobcom potravín by preto malo v prvom rade záležať najmä na ich dobrej kvalite a zdravotnej bezpečnosti. Zvlášť citlivé na dobrú kvalitu sú mliečne výrobky.

Pri mliečnych výrobkoch hrajú významnú úlohu aj súťaže, kde si výrobcovia môžu overiť kvalitu svojich i konkurenčných výrobkov a získať nové podnety na ich zlepšenie. Tieto súťaže sa konajú v rôznych formách, no bolo by vhodné povzniesť ich na vyššiu úroveň. V tomto malom príspevku si dovolím trochu pospomínať, ako také súťaže v minulosti u nás i v zahraničí prebiehali, aký je ich prínos a ako by sa dali vylepšiť.

Súťaže v minulosti

V minulosti, ešte za čias socializmu, sa u nás pravidelne každoročne robili celoslovenské súťaže mliečnych výrobkov, ktoré organizovalo Generálne riaditeľstvo mliekarenského priemyslu v spolupráci so Štátnou inšpekciou akosti, alebo so Štátnou veterinárnou správou a Výskumným ústavom mliekarenským. Práve na týchto súťažiach sa získaval prehľad o kvalite mliečnych výrobkov, zvlášť syrov a zároveň sa hľadali aj riešenia na zlepšenie ich kvality. Veľmi obľúbené bývali syrárske prehliadky spoločne s prednáškami a verejnými degustáciami, spojené i s kultúrnym programom, ktoré organizoval Cech syrárov v Liptovskom Jáne i Liptovskom Mikuláši.

Ešte v časoch socializmu i po prevrate, sa slovenské syry niekoľko rokov zúčastňovali celosvetových súťaží, najmä v Tirolských Alpách v Hopfgartene. Naše slovenské syry tam získali mnohé ocenenia a v počte udelených medailí sa vždy umiestnili na popredných miestach. Veľký úspech mali najmä naše vynikajúce pareničky, Zimná bryndza a aj syry s bielou plesňou. Syry z celého sveta pod vedením Výskumného ústavu mliekarenského v Rotholzi a pod patronátom Ministerstva poľnohospodárstva veľmi detailne hodnotilo vyše 60 profesionálnych odborníkov. Hodnotenie trvalo 2 až 3 dni, podľa jednotlivých druhov syrov. Skúšobné šesťčlenné komisie hodnotili skupiny syrov, ktoré pozostávali z 20 - 40 syrov a každý rozhodca musel hodnotiť jednotlivé parametre, pričom medzi členmi komisie nesmeli byť v bodovom hodnotení podstatnejšie rozdiely.
Po skončení a vyhodnotení súťaže mala verejnosť i prítomní výrobcovia možnosť porovnávať kvalitu všetkých syrov. Celé hodnotenie malo veľkú odozvu aj v televízii i v novinách, a to za prítomnosti vrcholných predstaviteľov Ministerstva poľnohospodárstva z Viedne. Nechýbali na nej bohaté kultúrne vystúpenia, napr. horských strelcov, tradičné folklórne súbory či jódlovanie a nakoniec ani Syrársky ples po vyhlásení výsledkov súťaže.
Slovenské syry sa prezentovali aj v ďalších krajinách...

Viac sa dočítate v príspevku Ing. KAROLA HERIANA, CSc. v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 39.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Prehľad ochrany osobných údajov

Prehľad ochrany osobných údajov Tento web používa súbory cookie, aby sme vám mohli poskytnúť tú najlepšiu možnú používateľskú skúsenosť. Informácie o súboroch cookie sa ukladajú vo vašom prehliadači a plnia funkcie, ako je rozpoznanie vás, keď sa vrátite na našu webovú stránku, a pomáhajú nášmu tímu pochopiť, ktoré časti webu sú pre vás najzaujímavejšie a najužitočnejšie.