Ceny poľnohospodárskych komodít sú v stredobode záujmu výrobcov, spracovateľov a v konečnom dôsledku aj spotrebiteľov. Ich vývoj na svetových trhoch ovplyvňuje hospodárske výsledky firiem, aj ceny potravín na našich stoloch.
Spoločne s otvorením našich hraníc a vstupom na voľný trh sme pocítili aj veľký obrat v stanovovaní cien poľnohospodárskych komodít pri obchodovaní s nimi. Ceny toho, čo vyrobíme na Slovensku sú tvorené nielen na základe ponuky a dopytu. Ich základ sa odvíja od cien na svetových trhoch. Musíme teda zabudnúť na to, že ceny sa tvoria tu, u nás. Niekedy nám pripadá nelogické, že pri nižších úrodách niektorej komodity, napríklad kukurice, cena napriek očakávaniam klesne. Ing. Adrián Šedivý zo Slovenských cukrovarov v Seredi, ktoré sa zaoberajú aj obchodom s obilninami to zdôvodňuje nasledovne: „Všetky ceny, ktoré momentálne k nám prichádzajú, prichádzajú v prvom rade zo zámoria, kde sa v USA bilancuje celosvetová produkcia kukurice. Európskym podmienkam sa tieto ceny prispôsobujú na parížskej burze (MATIF). Ak v západných krajinách neúroda nebola, ale bola skôr v stredoeurópskej panve, ktorá trpí práve nedostatkom produkcie kukurice, nemôže to spôsobovať výrazné cenové odchýlky. To znamená, že nedostatok kukurice v stredoeurópskom priestore môže posunúť kalkuláciu, ktorá sa odvíja od MATIFu, avšak celkovú úroveň cien neovplyvní. Ak je tovaru nedostatok, tak sa počíta, že ceny sa pohybujú niekde okolo 20, alebo 25 EUR naviac oproti cenám MATIFu, ak je prebytok, tak mínus 30 – 35 EUR .Cena sa odvíja od celosvetovej produkcie, ktorá sa bilancuje v Chicagu a európska produkcia sa akumuluje a obchoduje v Paríži. Pokiaľ je dostatok kukurice v západnej Európe, nemôžeme očakávať, že náš lokálny deficitný trh by ovplyvnil celkovú cenu a kvôli lokálnemu nedostatku by mala cena stúpať. K tomuto sa treba naozaj postaviť realisticky.“
Viac sa dočítate v nasledujúcom vydaní Roľníckych novín