10.12.2020 | 03:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nové trendy využitia separátu v ustajnení dojníc

Zabezpečenie optimálnych podmienok pre dosiahnutie pohody zvierat a ich produkčného potenciálu patrí medzi najčastejšie problémy chovateľov a dlhodobé diskutabilné témy. Jedným z relevantných ukazovateľov sú technologické systémy chovu zvierat.

Pre každé zviera je ideálny taký systém chovu, ktorý vyhovuje z hľadiska aktívnej tvorby zdravia, ktorý umožňuje normálne prejavy správania sa zvieraťa a poskytuje vysoký stupeň úrovne ošetrovateľskej starostlivosti.

Ustajnenie je základom technologického systému. Jeho spôsob určuje voľbu aj iných častí technologického systému. Musia byť rešpektované najmä priestorové požiadavky zvierat s ohľadom na ich prirodzené potreby. Parametre ustajnenia musia byť volené tak, aby bez väčšieho nároku na ručnú prácu boli zvieratá udržiavané v čistote. Hlavné vplyvy na riziká spojené s aspektmi manažmentu a ustajnenia kráv sú znázornené na obrázku 1.
Pre jednotlivé kategórie hovädzieho dobytka sú v praxi zavádzané rôzne ustajňovacie systémy ako voľné ustajnenie s ležiskovými boxmi, alebo voľné skupinové kotercové ustajnenie.

Voľné ustajnenie kráv s ležiskovými boxmi
Voľné ustajnenie s ležiskovými boxmi sa využíva predovšetkým v chove dojníc. Toto ustajnenie je možné úspešne využívať aj pri iných vekových kategóriách dobytka. Udržuje zvieratá čisté, čo je dôležité hlavne pri dojených kravách a taktiež pôsobí návykovo pri jaloviciach. Poskytuje im dostatočné pohodlie pre odpočinok a minimalizuje riziko prejavov dominancie, ako aj vzájomného vyrušovania medzi zvieratami. Uvedené prednosti ležiskových boxov sa dosiahnu iba pri správnej voľbe ich rozmerov podľa telesného rámca dobytka (tabuľka).
V ležiskovom boxe musí byť vytvorený priestor nielen na pohodlné ležanie, ale aj primeraný priestor pre vstávanie a líhanie. V opačnom prípade, ak sa v boxoch neposkytne dojniciam dostatočné pohodlie a priestor, hľadajú si na ležanie iné miesto, napr. v priestoroch kŕmnej a hnojnej chodby alebo na prechodových plochách pri napájačkách. V takom prípade sa kravy nadmerne znečisťujú a zvyšuje sa riziko zápalu mliečnej žľazy, ochorenia paznechtov a zároveň dochádza k obmedzenému využitiu technológie v maštali.

Viac sa dočítate v článku MVDr. FRANTIŠKA ZIGA, PhD. z UVLF v Košiciach - v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 51.

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down