09.02.2015 | 08:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Novela zákona o potravinách nezasahuje významne do podnikania potravinárov

Novela zákona o potravinách nezasahuje významne do podnikateľského prostredia potravinárov. Uviedol to pre TASR prezident Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Daniel Poturnay v reakcii na tohtotýždňové schválenie novely, ktorá má nadobudnúť účinnosť 1. apríla 2015.

"Podľa PKS je ďalším spresňovaním textu, napríklad vymedzením kompetencií rezortov pôdohospodárstva a zdravotníctva alebo odkazmi na komunitárne právo," priblížil.
Novela podľa neho zavádza však novú povinnosť zamestnávania odborne spôsobilej osoby v prípade, ak prevádzkovateľ potravinárskeho podniku balí potraviny v súvislosti s ich výrobou, manipuláciou alebo umiestnením na trh.
"Táto povinnosť zaťaží určitú skupinu podnikateľov v potravinárskom priemysle a môžeme si položiť otázku, čo bolo dôvodom zavedenia tejto povinnosti. Samozrejme, že v potravinárskom priemysle by mali pracovať zamestnanci s odbornými znalosťami z potravinárstva, získanými napríklad len na úrovni vzdelávacieho kurzu a pre väčšinu potravinárskych firiem splniť túto požiadavku nie je problém už v súčasnosti," zdôraznil.
Poslednou významnou zmenou je podľa Poturnaya transpozícia európskej legislatívy v oblasti schvaľovania prevádzkarne produkujúcej klíčky, kde Slovensku hrozil infringement (priestupok, porušenie, pozn. TASR).
"Na záver by sme chceli podotknúť, že PKS rozumie nevyhnutnosti legislatívnych úprav, avšak podnikatelia v potravinárskom priemysle by privítali, ak by po šestnástej novele bolo vydané úplné znenie zákona o potravinách. Legislatíva by mala predovšetkým slúžiť občanom, a to čo najjednoduchším spôsobom," dodal Poturnay.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down