07.06.2019 | 11:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Odporúčania pre chovateľov dojníc a teliat

Počas vysokých teplôt dojnice obmedzujú príjem vlákniny. Ich organizmus sa inštinktívne bráni príjmu objemových krmív, ktoré v bachoru uvoľňujú veľké množstvo tepla. To síce znižuje metabolickú produkciu tepla, ale následne aj dojivosť.


Znamená to, že sa musí zmeniť pomer objemových a koncentrovaných krmív. Nesmie sa ale zabudnúť na dodanie určitého minimálneho množstva objemu nutného pre zabránenie vytvorenia príznakov bachorovej acidózy.
Ďalší problém je, že stres z vysokej teploty znižuje stráviteľnosť prijatých živín. Preto je dôležité, aby kŕmna dávka mala nižší obsah vlákniny a podávaná vláknina bola ľahko stráviteľná (cukrovarské rezky, pšeničné otruby). Odporúča sa tiež v lete znížiť podiel vlákniny až o jednu tretinu a potrebné množstvo živín zaistiť pomocou koncentrovaných krmív. Je však potrebné vyvarovať sa prekrmovaniu bielkovinami.
Odporúča sa zvýšenie podielu tukov, pretože pri ich trávení sa vytvára menej tepla a viac použiteľnej energie ako pri ostatných krmivách. Tepelný stres zvyšuje potrebu minerálnych látok, preto je aj žiaduce dopĺňať vitamíny a antioxidanty (vitamín A, niacín, vitamín E, β-karotén, Se, Cu, Zn a Mn).
Pridávať by sa mali ľahkostráviteľné krmivá a inertné tuky pre väčší obsah diétnych lipidov. Kŕmna dávka pre vysokú dojivosť by mala byť optimalizovaná z hľadiska nedegradovaných proteínov (to sú tie, ktoré sa nerozkladajú v bachore, ale až v dvanástniku). Nadmerné kŕmenie degradovateľnými proteínmi (rozkladajúcimi sa v bachore) môže byť nepriaznivé pre zvýšenú spotrebu energie na metabolizmus a exkréciu dusíka vo forme močoviny. Prídavky krmiva obsahujúce uhličitan sodný, mikrobiálne doplnky, kultúry húb a vitamíny ako niacín môžu stimulovať príjem sušiny počas horúceho počasia. Tieto nutričné modifikácie je ale najlepšie použiť v súlade s efektívnym ochladzovacím systémom.

Viac sa dočítate v Týždenníku ROĽNÍCKE NOVINY č. 24.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down