V Nitre sa na pôde Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) pod záštitou Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov a štátnej tajomníčky MPRV SR Prof. Ing. Magdalény Lacko-Bartošovej, CSc. konal v utorok 17. marca okrúhly stôl na tému "Regionálne potraviny v obchodných reťazcoch", pri ktorom sa stretli zástupcovia producentov potravín, jednotlivých zväzov ich výrobcov a reťazca BILLA Slovensko.
Ako povedal v úvodných slovách dekan Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov Doc. Ing. Peter Ondrišík, PhD.: "Slovenské potraviny musia byť spotrebiteľovi dostupné tam, kde ich hľadá. Obchodné reťazce sú ich najväčším predajcom, preto je nevyhnutné, aby výrobcovia potravín a reťazce hľadali a našli spoločnú reč."
Generálny riaditeľ BILLA Slovensko Dariusz Bator privítal "iniciatívu podpory predaja slovenských produktov a pripomenul, že BILLA na Slovensku uľahčuje ich hľadanie zákazníkom vlastnou privátnou značkou Slovenská farma, ktorá ponúka výber domáceho ovocia, zeleniny a mäsa."
Viacerí producenti potravín v diskusii poukázali na fakt, že situácia v slovenských reťazcoch sa v posledných rokoch zlepšila aj vďaka prístupu zákazníkov, ktorí vnímajú podporu slovenských výrobkov ako dôležitý faktor pri podpore domácej ekonomiky.
BILLA Slovensko ústami generálneho riaditeľa prisľúbila pokračovať v ďalšom dialógu s tým, že je nevyhnutné hľadať spôsob, ako zjednotiť producentov jednotlivých typov potravín tak, aby títo mohli vystupovať ako jeden silný partner voči reťazcom. "Len záruka pravidelných dodávok v dostatočnom objeme a dohodnutej kvalite môže garantovať regionálnym pestovateľom, chovateľom a výrobcom objednávky celoslovenských obchodných reťazcov," uzavrel Dariusz Bator.
(tasr)