Mokrá hniloba mrkvy (Pectobacterium carotovorum, syn. Erwinia carotovora subsp. carotovora) je polyfágnym druhom baktérie, čo znamená, že má široké spektrum hostiteľov.
Zo zeleniny, okrem mrkvy obyčajnej a príbuzných druhov, môže byť prítomná na zemiakoch, uhorke siatej, tekvici obyčajnej, paprike ročnej, rajčiaku jedlom, cibuli kuchynskej, šaláte siatom, kapuste obyčajnej. Nevyhýba sa ani okrasným rastlinám, kde škodí napríklad na kosatci. V podstate možno konštatovať, že za priaznivých podmienok môže patogén napádať dužinaté časti takmer každej rastliny.
Celosvetovo rozšírený druh škodlivého organizmu sa v porastoch mrkvy vyskytuje len zriedka, význam má ako skládková hniloba. V poľných podmienkach hrozí na stanovištiach s mokrou pôdou, pri skladovaní zase keď nie sú vhodné skladovacie podmienky. Na koreňoch sa objavujú mäkké, vodnaté lézie s nepravidelným tvarom, ktoré sú zo začiatku iba povrchové, ale neskôr prenikajú do hĺbky. Ich sfarbenie koreluje od hnedej až oranžovej farby, pričom majú slizovitú konzistenciu. Pre listy napadnutých rastlín je typické zelené sfarbenie. K vädnutiu rastlín dochádza, až keď je poškodený celý koreň.
Pectobacterium carotovorum dokáže prežiť v pôde, na odumretých rastlinných zvyškoch (až dva roky), prípadne aj v kuklách hmyzu. Na prienik potrebujú poranenie hostiteľskej rastliny spôsobený mechanicky, mrazom alebo živočíšnymi škodcami. Patogén sa po prieniku rýchlo rozširuje. Za optimálnu teplotu pre rast baktérie považujeme 25 – 30 °C, pričom maximálna teplota je 39 °C. Minimálna teplota sú 4 °C.
Ochorenie sa v priebehu vegetačného obdobia môže šíriť pôdnou vodou, dažďom a hmyzom. Z ochranných opatrení možno odporučiť nepestovať hostiteľské rastliny po sebe aspoň jeden rok. Je potrebné zbierať korene, ktoré sú určené na dlhodobé skladovanie pri nižších teplotách pôdy a aj vzduchu. Dôležité je opatrné pozberové zaobchádzanie s koreňmi. Skladovanie alebo preprava má prebiehať pri teplotách okolo 0 °C. Po skončení skladovania alebo prepravy je potrebné vyčistiť priestory a kontajnery, čím zamedzíme šíreniu škodlivého organizmu.
Ing. IVANA HORVÁTHOVÁ, UKSUP - Odbor ochrany rastlín