V medziročnom porovnaní sa pasívne saldo zvýšilo o 9,1 %. Uviedla to pre TASR Mária Hvozdíková z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).
V medziročnom porovnaní sa záporné saldo vývozu a dovozu zvýšilo pri rastlinných výrobkoch o 83,3 %, pri tukoch a olejoch o 124,7 %. Medziročné zníženie záporného salda bolo zaznamenané u živočíšnych výrobkov o 6 % a u potravín, nápojov a tabaku o 14,8 %.
Dovoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov v januári až júni 2025 bol v objeme 4,210 miliardy eur. V porovnaní s minulým rokom bol dovoz agropotravinárskych výrobkov o 5,4 % vyšší. Zníženie dovozu sa v roku 2025 zaznamenalo u živočíšnych výrobkov o 1,5 %. Naopak, medziročne bol dovoz oproti roku 2024 vyšší pri rastlinných výrobkoch o 6,9 %, pri tukoch a olejoch až o 71,3 % a v odvetví potravín, nápojov a tabaku o 2,7 %.
V januári až júni 2025 sa vyviezli poľnohospodárske a potravinárske výrobky v celkovej hodnote 2,551 miliardy eur, čo medziročne predstavuje zvýšenie o 3,1 %. V medziročnom porovnaní sa zvýšil vývoz u živočíšnych výrobkov o 3,9 %, u tukov a olejov o 17,3 % a v odvetví potravín, nápojov a tabaku o 12,8 %. Vývoz sa medziročne znížil pri rastlinných výrobkoch o 16,2 %.
„SPPK má obavy zo zhoršenia situácie na trhoch. Pri aktuálnom pláne nových obchodných dohôd s tretími krajinami, Európska komisia verzus napríklad Mercosur, rokovaniach o obchodných dohodách s Thajskom, Austráliou či Mexikom hovoríme o rizikách ďalšieho preskupovania trhov, čo môže slovenským poľnohospodárom, potravinárom, ale aj spotrebiteľom uškodiť,“ priblížila Hvozdíková.
Dodala, že dovezené potraviny živočíšneho či rastlinného pôvodu ani zďaleka nespĺňajú kvalitatívne normy európskych štandardov. „Okrem toho, že tieto produkty precestujú tisícky kilometrov, sú dovážané za nižšiu cenu, ako dokážu naši slovenskí alebo európski poľnohospodári či potravinári vyprodukovať. Nie je to férová hospodárska súťaž a bezpečnosť potravín a zdravie spotrebiteľov ostane na poslednom mieste,“ uzavrela.
(tasr)