Pekári vyzývajú vládu, aby sa začala kritickou situáciou v pekárenskom sektore konečne zaoberať. Sektor je pod obrovským tlakom zdražovania všetkých vstupov a nízkych odberateľských cien. V budúcom roku tak hrozí skokové zdraženie chleba a pečiva aj krachovanie pekární. Uviedol to Milan Lapšanský, výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
Ako povedal, čerstvý chlieb je národnou potravinou Slovákov s obrovskou regionálnou variabilitou. Pekári sú však podľa neho však v súčasnosti vo veľmi náročnej situácii, štát ich totiž napriek obrovskému nasadeniu počas dvoch vĺn pandémie vylúčil z 'COVID pomocí'. Sektor aktuálne čelí podľa neho aj zásadnému ohrozeniu. Z jednej strany je to tlak na zdražovanie výrobkov z dôvodu rastu cien všetkých vstupov od surovín, energií, obalov, služieb až po cenu práce a z druhej strany je to tlak obchodníkov, ktorí ich výrobky chcú kupovať za čo najnižšie ceny nepokrývajúce ani výrobné náklady.
"Situácia v pekárenskom sektore je kritická, pohybujeme sa aktuálne na hrane prežitia. Žiaľ, musíme konštatovať, že štát je voči tomu slepý a hluchý. Ak by sme my piekli chlieb takým spôsobom, ako štát pristupuje k podpore potravinárskeho sektora a pekárov špeciálne, doteraz by si ho žiadny spotrebiteľ nekúpil, pretože by stále nebol hotový. Pri príležitosti Svetového dňa chleba (16. 10.) preto chceme na vládu a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR apelovať, aby sa konečne kritickou situáciou v našom sektore začali zaoberať. Ak sa tak nestane, v budúcom roku už budeme možno v tento deň čítať zoznam pekární, ktoré na Slovensku zanikli," zdôraznil Lapšanský.
Pripomenul, že SZPCC oslovil ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuela Vlčana (nominant OĽANO) so žiadosťou o bilaterálne stretnutie. Od svojho vymenovania v júni si totiž podľa nebo nenašiel čas pre pekárenský sektor zamestnávajúci 12.000 zamestnancov. Na jeho odpoveď zväz stále čaká. Dodal, že štátny tajomník Martin Fecko pritom pred viac ako rokom verejne prisľúbil, že štát nájde spôsob, ako pekárov podporiť, čo sa doteraz nestalo.
SZPCC združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Slovákov a zamestnávajú viac ako 12.000 pracovníkov.
(tasr)